Ielas garumā. Ganību dambis un Vējzaķsala

Ganību dambis Rīgā ir jau no 16. gadsimta, kad pa to dzina lopus uz pilsētas ganībām. Pilsētai augot, ganu vārti ar sargbūdu tika pārcelti aiz pilsētas robežas un pēdējie vārti atradušies tuvu Pulkveža Brieža un Hanzas ielas krustojumam.
Ganību dambis sākas pie 1. un 19. trolejbusa galapunkta un aizsniedzas līdz Sarkandaugavai. Tā ir industriāla iela ar Rīgas preču stacijas, 1. trolejbusu parka, bijušās Dīzeļrūpnīcas, Dombrovska kokzāģētavas, gumijas fabrikas «Provodņiks», tekstilfabrikas «Bufalo» un vēl vairāku citu rūpnīcu ēkām. Turpat līdzās atrodas strādniekiem domātas barakas un pieticīgi īres nami.
Šodien grūti iztēloties, ka 19. gadsimtā Ganību dambī būvēja ārpilsētas namus atpūtai lauku klusumā un mierā, bet Mazajā un Lielajā Vējzaķsalā lauku idille un putnu paradīze saglabājās vēl 20. gadsimta pirmajā pusē. Tagad abas salas saplūdušas ar sauszemi. Lielajā Vējzaķsalā palikušas vien pāris privātmājas, bet Mazajā Vējzaķsalā pat nokļūt ir visai sarežģīti, jo apkaimi norobežo dažādas rūpnieciskas būves, pievadi un osta. Salas vienīgajā ielā – Kaķasēkļa dambī - dzīves kvalitāti bojā ogļu putekļi un ostas radītie trokšņi