Sastrēgumstunda

Ulmanis par Krieviju: Rietumi ir naivi
Rietumi ir naivi un līdz šim domāja, ka Krievija ir daudz labāka un civilizētāka nekā tas izrādījies, Latvijas Televīzijas raidījumā „Sastrēgumstunda” pauda eksprezidents Guntis Ulmanis.
„Mēs esam ne tikai politiskā konflikta priekšvakarā, bet mēs jau esam ar pilnu apjomu tajā ierauti. Pēdējās nedēļās pasaulē izskanējuši dažādi viedokļi – pats galvenais ir, ka neviens neticēja šādai Krievijas agresīvi noteiktai rīcībai,” vērtēja Ulmanis. „Rietumi ir naivi, Rietumi domāja, ka Krievija ir daudz labāka un civilizēta.”
Viņš arī uzsvēra, ka Rietumiem ir ātri jāpārorientējas un jādefinē skaidra nostāja attiecībā uz Krieviju.
„Nav vairs runa par 90-tajiem gadiem, bet par metodēm, kādas bija pagājušā gadsimta 30-to gadu beigās,” norādīja Ulmanis. „Ir ļoti svarīgi, kā tiks sodīts agresors un kādi būs agresora tālākie mērķi pēc viena, diviem, pieciem un desmit gadiem. Vai šis būs tikai vienreizējs gadījums, vai šis būs gadījums, kas iesēs sēklu, kas neļaus mums tālāk attīstīties.”
Eksprezidents atzina, ka Latvijas amatpersonu reakcija nav bijusi pietiekama, vienlaikus – tā nedrīkst būt paniska vai histēriska. Viņš aicināja valdību, prezidentu, partijas un parlamentu izglītot savu tautu un izstāstīt reālo situāciju.
„Es nedomāju, ka vajadzētu iziet ielās un demonstrēt savus uzskatus, tas ir jādara organizētā veidā caur attiecīgām institūcijām,” uzskata Ulmanis.
Savukārt žurnālists Pauls Raudseps uzsvēra nepieciešamību rīkoties un aktīvi paust savu nostāju manifestācijās un demonstrācijās Ukrainas atbalstam. Tāpat svarīgi dalīties ar patiesu informāciju par notikumiem Ukrainā.
Tikmēr sociologs Arnis Kaktiņš pauda viedokli, ka lielākā daļa sabiedrības nav neko gatava darīt. „Var pašausmināties pie televīzijas ekrāna un pie tā visa arī paliks,” viņš piebilda.
Ukrainas notikumu kontekstā, pēc sociologa domām, ir parādījies arī Latvijas vājais punkts – sabiedrības sašķeltība, un tieši šī iemesla dēļ bija iespējams konflikts Ukrainā. Tādēļ viņš aicināja veicināt sabiedrības saliedētību.
Valsts drošība svarīgāka par naudu
Raidījumā „Sastrēgumstunda” pauda runājot par iespējamo ekonomisko sankciju ietekmi žurnālists Pauls Raudseps uzsvēra, ka drošība ir svarīgāka par naudu.
„Šis ir eksistenciāls jautājums Latvijas valstij, kas notiks Ukrainā un kā Krievijas agresīvās tieksmes tiks savaldītas. Nākamais jautājums – kā mēs uz to reaģēsim. Tas jādara vēsu prātu, skatoties uz efektīviem līdzekļiem. Jo vairāk mēs runāsim par bailēm no Krievijas reakcijas, jo lielāka iespēja, ka viņi reaģēs,” sprieda žurnālists.
Arī Ulmanis piekrita, ka svarīgākais šobrīd ir valsts drošība, un, ja to var garantēt, finansiālās problēmas var atrisināt.
„Mums ir jādomā, kā varam nostiprināt savu drošību. Mēs 20 gadus barojam savus sabiedrotos ar solījumiem. Mums diemžēl būs jāsažmiedz jostas un jāveltī daudz lielāka uzmanība drošībai. Mums ir jāstiprina savas militārās vienības, mēs nevaram gaidīt, kad ASV atvedīs uz Latviju savus militāros spēkus un tehniku un aizstāvēs nabaga latviešus,” kritiski sacīja Ulmanis.

**
Publicists Ozols: Putins ir vājprātīgs
Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir vājprātīgs, kurš līdzīgi kā Ādolfs Hitlers savulaik sapņoja par vienu supernāciju, raidījumā „Sastrēgumstunda” pauda publicists Otto Ozols, runājot par situāciju Ukrainā un Krimā.
„Mēs esam pārāk tuvu šai robežai [Hitlera iecerēm], ir jārunā daudz skaļāk un drosmīgāk. Mēs esam uz kara robežas. Mēs redzam vienu vājprātīgo, kurš sapņo kārtējo nācijas mesiānisma ideju,” asi sacīja Ozols. „Ir jāsaka skaļi, drosmīgi un jo skaļāk, jo labāk, nevajag bārstīt pamācības. Mēs esam pie ļoti pamatīga konflikta sliekšņa.”
Vienlaikus viņš uzsvēra, ka nevajadzētu sodīt tos krievus, kas „pret savu gribu ir iejaukti šajā vājprātā, šajos Putina murgos”.
„Nav labie krievi, nav sliktie krievi, nav labie latvieši, nav sliktie latvieši. Ir cilvēki, kas iesaistās politisko murgu avantūrās. Māksliniekiem ir jāuzmanās.. Galvenais ir nesasieties ar propagandas spēlētājiem,” norādīja Ozols.
Savukārt ceļojuma aģentūras „Impro” vadītājs Vilnis Klinovičs raidījumā uzsvēra, ka tūrisma kompānija nevar sadarboties ar Krieviju, jo Krievijas tauta ir atbildīgi par tās vadītāju.