ASV izveidots mūziķa Boba Dilana centrs

Amerikas Savienoto Valstu pilsētā Tulsā izveidots mūziķa Boba Dilana vārdā nosaukts centrs. Tajā apmeklētāji var iepazīties ar piemiņas lietām un dažādiem mākslinieka darbības aspektiem.

    Pirms Boba Dilana centra atvēršanas daudzu gadu garumā notika darbs. Mēs beidzot varam dalīties ar apkopotajām lietām, tai skaitā ar dārgumiem no paša Dilana arhīva. Daudzas no simts tūkstošiem lietu ir izstādītas mūsu izstāžu telpas - divu stāvu ēkā, kas ir mājvieta neapšaubāmi mūsu visradošākā, ietekmīgākā un aizkustinošākā mūziķa un kultūras darbinieka darbam un karjerai.

    Sākotnēji krājums atradās Talsas Universitātē, bet pirms vairākiem gadiem tika pieņemts lēmums centru ierīkot atsevišķā ēkā. Tajā izstādīti ar roku rakstīti slavenāko dziesmu vārdi, fotogrāfijas, mūzikas instrumenti, mākslas priekšmeti, pieejami iepriekš neizdoti mūzikas ieraksti, filmas un citi eksponāti. Tomēr centra vērtīgākā daļa – Dilana arhīvs, pieejams tikai pēc pieteikšanās. Jau patlaban interese ir tik liela, ka dziļāk iepazīt mūziķa dzīvi un daiļradi var tikai cilvēki, kuri veic nopietnu pētniecisku darbu. Darbinieki arī atgādina, ka 1941. gadā dzimušais Dilans, jeb Roberts Alens Cimermans savas karjeras laikā saņēmis 11 „Grammy”, vienu „Oskara” un Zelta globusa balvu. 2008. gadā viņš saņēma prestižo Pulicera balvu par dziļo ietekmi uz populāro mūziku un Amerikas kultūru. Tomēr karjeras virsotne bija 2016. gadā, kad viņam piešķīra Nobela prēmiju literatūrā, un viņš ir vienīgais dziesminieks, kurš izpelnījies šādu godu.