Izstādē Spānijā Dalī Dantes "Dievišķās komēdijās" ilustrācijas

Muzejā Spānijas pilsētā Salamankā notiek izstāde "Dali un Dievišķā komēdija". Neticami, bet provokatīvo mākslinieku Dantes pazīstamākā darba ilustrēšanai par godu dzejnieka 700. dzimšanas dienai Itālijas valdībai ieteica Romas katoļu baznīcas pāvests Pijs 12..

       Dalī tikās ar pāvestu Piju 12., un viņš parādīja Port-ligatas Madonnu. Pāvestam tā ļoti patika, un viņš ieteica Itālijas valdībai, lai Dalī ilustrētu Dievišķo komēdiju.”.

     Izstāde sadalīta trīs daļās un katra no tām attēlo ģeniālā Renesanses literāta radītās aizpasaules daļas - elli, šķīstītavu un paradīzi. Apmeklētāji šādā veidā var simboliski noiet ceļu, kurā Dante grāmatā devās ar senās Romas dzejnieku Vergiliju. 100 darbu sērija ir iespaidīga un radīta laika periodā no 1950. līdz 1959.-ajam gadam. Tomēr ilustrāciju tapšanas vēsture bija sarežģītāka nekā iecerēts, jo Itālijas valdības lēmums uzticēt labi apmaksāto darbu ārvalstniekam, kurš bija izpelnījies pretrunīgu reputāciju, raisīja asus strīdus. Pēc vairākiem gadiem Itālijas parlaments līgumu lauza, bet mākslinieks darbu turpināja sadarbībā ar kādu franču izdevēju. 1960. gadā Francijas galvaspilsētā Parīzē notika pirmā ilustrāciju izstāde, bet pēc 3 gadiem dienasgaismu ieraudzīja pilnais ilustrētais „Dievišķās komēdijas” izdevums.