Kas jāmaina Latvijas sportā? - Zivs vietā makšķeri. Vai būtu jāmazina valsts dotācijas sportam?

Jau pirms nedēļas vēstījam par to, ka valsts atteikusies no ieceres administratīvi noteikt prioritāros sporta veidus un iepazīstinājām ar Ungārijas piemēru, kurā sporta spēles nodalītas no individuālajiem sporta veidiem. Pirmajām ar likumu piemērotas īpašas nodokļu atlaides un uzticēta lielāka atbildība pašām pār savu labklājību, savukārt individuālo sporta veidu lokā noteikti prioritārie veidi, par kuriem galveno atbildību uzņemas valsts. Vai kas tamlīdzīgs būtu ieviešams arī Latvijā, viedokļi dalās.

Intervija - Kaspars Gorkšs, LKSSA izpilddirektors

Valsts virsmērķim kopumā būtu jābūt, ka valsts dotācijām ir tendence samazināties. Nevis kā šobrīd, kad valsts ir apņēmusies sportu uzturēt vairāk nekā 90% apmērā, līdz ar to uzņemties pilnu atbildību par savu nosprausto mērķu sasniegšanu. Vai radīt mehānismus - nodokļu mehānismus vai cita veida mehānismus – kā sporta nozarei ir iespēja gūt papildus ieņēmumus. Tad, radot šādus mehānismus, populāriem un atpazīstamiem sporta veidiem, kādas ir komandu sporta spēles, ar laiku tai tendencei vai valsts budžeta īpatsvaram būtu jāsamazinās.” 

Intervija - Edgars Severs, IZM Sporta departamenta direktors

Es neuzskatu, ka, lai finansētu komandu sporta spēļu federāciju, būtu jābūt īpašai nodokļu atlaidei, salīdzinot ar vieglatlētiku, orientēšanos, peldēšanu vai kādu citu sporta veidu. Jo mēs runājam par sabiedrisko labumu, un tur nav būtiski, vai tā ir komandu sporta spēle vai individuālais veids.”

Sporta veidu kategorizēšana Latvijā daļēji ir spēkā.  Sporta likuma 13. panta 5. daļā lasāms, ka valsts finansiāli nodrošina valsts izlases komandu sporta spēlēs sagatavošanos un piedalīšanos Eiropas un pasaules čempionātu un Olimpisko spēļu atlases turnīros un finālsacensībās Ministru kabineta noteiktajā kārtībā. Šādi Sporta likuma grozījumi spēkā stājās 2006. gadā. Ar šādu kārtību mierā nav atsevišķu individuālo sporta veidu pārstāvji, kuros arī tiek komplektētas izlases dalībai komandu sacensībās. Kā, piemēram, vieglatlētikā un motokrosā. 

Intervija - Dmitrijs Miļkevičs, LVS ģenerālsekretārs

Ir Komandu sporta spēļu asociācija, kas ļoti veiksmīgi ir panākusi, lai valsts sporta budžetā ir sadaļa – dotācija komandu sporta spēļu izlašu nodrošināšanai. Es kaut kā neredzu nevienu ailīte, kur būtu dotācija izlašu nodrošināšanai individuālajos sporta veidos.” 

Intervija - Edgars Severs, IZM Sporta departamenta direktors

Valsts ir apņēmusies caur Sporta likumu nodrošināt valsts labākos sportistus individuālajos sporta veidos caur Latvijas Olimpisko vienību. Valsts nav apņēmusies nodrošināt pilnīgi visus vieglatlētikas izlases sportistus ar dalību sacensībās.”

Komandu sporta spēlēm regulāri izdodas piesaistīt papildus valsts finansējumu no neparedzētiem līdzekļiem notikumiem, par kuriem zināms ir jau labu laiku iepriekš. Aizbildinājumi šādos gadījumos ir dažādi – visbiežāk tas, ka nav bijušas zināmas precīzas izmaksas. Savukārt kā arguments šādos gadījumos tiek citēts sporta spēļu izlasēm labvēlīgais Sporta likuma pants.

Intervija - Kaspars Gorkšs, LKSSA izpilddirektors

Es jau esmu nodefinējis, ka, jā, ir daļa pasākumu, kurus regulāri atbalsta kā neparedzētu pasākumu Nacionālās sporta padomes ietvarā. Tas nav pareizs veids, kā šos pasākumus finansēt – tur es tev piekrītu. Un tieši tāpēc ir jāatrod instruments, mehānisms, lai katrai federācijai ir ļoti skaidri noteikumi, uz ko tā var pretendēt.” 

Edgars Severs skaidro, ka arī komandu sporta spēļu budžeta pieprasījumi no valsts puses netiek atbalstīti simtprocentīgā apmērā, tāpēc federācijām ir jāspēj arī pašām sameklēt papildus finansējumu. Mazliet vieglāka dzīve nākamgad varētu sagaidīt sekmīgākās federācijas, kuras atrodas Latvijas Sporta federāciju padomes kritēriju tabulas augšgalā. Izglītības un zinātnes ministrija plāno, ka papildus finansējuma gadījumā to sadalītu tabulas izcilnieces, vien būtu jānosaka to skaits. Savukārt gadījumā, ja papildus finansējums sporta nozarei turpmākajos gados valsts budžetā netiks iedalīts, tad papildus līdzekļi varētu tikt rasti, samazinot finansējumu tām federācijām, kas atrodas Sporta federāciju padomes ranga beigu daļā.