Serbijā atgriežas sumbri

Nacionālajā parkā "Fruska Gora" Serbijā savvaļā izlaisti 5 sumbri. Lielo zālēdāju populācijas atjaunošana šajā Balkānu valstī notiek sadarbībā ar Eiropas sumbru aizsardzības centru un Poliju.

      Es biju Serbijā pirms pieciem gadiem pēc Dimitri-jeviča uzaicinājuma, jo viņš domāja, ka Serbijai jāpievienojas starptautiskajiem centieniem. Es esmu rīcības cilvēks, un, tiklīdz mana vizīte beidzās, es darīju visu iespējamo, lai atvestu sumbrus uz Serbiju. Dzīvnieki tika rūpīgi atlasīti, atvesti no Polijas, un es uzskatu, ka viņiem klāsies labi, un tas ir daudzsološs sākums.

      Sumbri Rietumbalkānu valstīs izmira pirms apmēram 200 gadiem, bet Eiropā lielie dzīvnieki gandrīz pilnībā izzuda pirms 100 gadiem. Pateicoties vides aizstāvju un zinātnieku centieniem, sugu izdevās saglabāt, un patlaban 10 Eiropas valstīs savvaļā apmēram 47 baros dzīvo 6800 sumbri. Savukārt visā pasaulē kopumā ir vairāk nekā 9 tūkstoši šīs sugas īpatņi. Centra speciālisti norāda, ka lielajiem zālēdājiem ir ļoti svarīga nozīme noteikta veida ekosistēmas saglabāšanā. Tomēr sumbru populācijas atjaunošana nav vienkārša un var radīt dažādas problēmas. Tāpēc Serbijā pirms dzīvnieku izlaišanas savvaļā tika veikta rūpīga izpēte un sagatavošanās darbi, kas ilga 5 gadus. Vienkāršs nebija arī lielo dzīvnieku ceļojums no Polijas, taču viss noritēja veiksmīgi.