Ungārijā un Serbijā vēlēšanās uzvar valdošās partijas

Vakar notikušajās vēlēšanās Ungārijā un Serbijā uzvaras guva valdošas partijas "Fidesz" un "Serbu progresīvā partija". Abi politiskie spēki sola stiprināt saites ar Eiropas Savienību, taču vēlas uzturēt labas attiecības arī ar Maskavu, neraugoties uz Krievijas iebrukumu Ukrainā.

      Politikas apskatnieki lielāko uzmanību pievērsa notikumiem Ungārijā, jo tā ir Eiropas Savienības dalībvalsts, bet pašreizējais premjerministrs Viktors Orbāns pieņēmis daudzus Briselē pretrunīgi vērtētus lēmumus. Ungārija bloka līmenī atbalsta Ukrainas cīņu pret Krieviju, tomēr atteikusies atļaut ieroču piegādes Kijivai caur savu teritoriju un ir pret iesaistīšanos karā. Saskaņā ar sākotnējiem rezultātiem, valdošā partija ieguvusi apmēram 53 procentus balsu, un spēja nodrošināt absolūto vairākumu parlamentā. 

    Tikmēr Serbijā vakar notika arī prezidenta vēlēšana, un tajās 58-us ar pusi procentus balsu ieguva līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Vučičs. Viņš ir par valsts iestāšanos Eiropas Savienībā, taču sola saglabāt militāro neitralitāti, draudzīgas partnerattiecības ar Krieviju, kā arī labas attiecības ar ASV. Savukārt parlamenta