Turpinās diskusijas par Rietumu drošības garantijām Ukrainai

Rietumvalstīs turpinās diskusijas par nākotnes drošības garantijām Ukrainai. Tas varētu būt viens no priekšnoteikumiem Ukrainas kā neitrālas valsts statusam pēc konflikta noregulējuma ar Krieviju.

     Vācijas valdības pārstāvis informēja, ka kanclers Olafs Šolcs tālruņa sarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski paudis “vispārēju vēlmi” uzņemties galvotājvalsts atbildību. Tomēr viņš nekomentēja jautājumu, vai šāds statuss ietvertu arī militāru komponenti. Savukārt britu premjerministra vietnieks Dominiks Rābs informēja, ka valdība izskatīs Ukrainas lūgumu kļūt par tās drošības garantu, taču neuzņemsies tādas saistības, kādas ir NATO dalībvalstīm alianses ietvaros. Londonas lēmums arī būšot atkarīgs no citām iesaistītām pusēm. 

    Atgādināsim, ka ideju par Ukrainas neitralitāti apmaiņā pret drošības garantijām oficiālās Kijevas pārstāvji pauda sarunās ar Krievijas delegāciju Turcijā. Tas paredz, ka Ukrainas teritorijā neizvietos ārvalstu militārās bāzes un karavīrus. Ukraina neiestātos nekādās militāri politiskās aliansēs, bet starptautiskās militārās mācības varētu rīkot tikai ar galvotājvalstu piekrišanu.