Somijā būvē jaunu sašķidrinātās gāzes termināli

Somijas pilsētā Haminā turpinās jauna sašķidrinātās dabasgāzes termināļa būvniecība. Nākotnē tas palīdzēs mazināt valsts atkarību no Krievijas, taču līdz pilnīgai enerģētiskai neatkarībai vēl ejams tāls ceļš

      Patlaban apmēram viena trešdaļa, viena ceturtā daļa mums nepieciešamās gāzes nāk caur Baltiju. Pat pēc šī termināļa atvēršanas mēs, visticamāk, nenodrošināsim vairāk par pusi no savām vajadzībām.

Terminālis darbību uzsāks šā gada oktobrī, un tas spēs nodrošināt apmēram 10 daļu no valstī patērētās gāzes. Jau pēc pāris gadiem plānots tā jaudu palielināt 3-īs reizes, bet nākotnē tajā būs iespējams uzglabāt arī sašķidrināto biogāzi un citus energoresursus. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā līdzīgus projektus plāno īstenot arī citas Eiropas valstis, tai skaitā Vācija, kurā plānots uzbūvēt 2 termināļus. Liels solis atkarības mazināšanai no Krievijas ir arī Eiropas Savienības un ASV pagājušajā nedēļā panāktā vienošanās par vismaz 15 miljardiem kubikmetru sašķidrinātās dabasgāzes piegādi līdz gada beigām, bet nākotnē apjoms varētu pieaugt gandrīz 3-īs reizes.