Lietuvā meklē veidus kā novērst Baltijas jūras piesārņošanu

Lietuvas zinātnieki attīsta vairākas idejas kā novērst vai mazināt Baltijas jūras piesārņojumu. Šādas aktivitātes atbalsta arī Lietuvu pārstāvošais Eiropas Savienības vides, okeānu un zivjsaimniecības komisārs Virginijus Sinkevičus.

     Pirmais un vissvarīgākais solis ir rūpnieciskā piesārņojuma un barības vielu pārbagātības novēršana. Mums arī jāmeklē veidi, kā īstenot savienības tiesību aktus, lai samazinātu šo piesārņojumu. Tā ir prioritāte.

    Lielākās problēmas rada piesārņojums ar naftu un tās produktiem, kas Baltijas jūrā nonāk no kuģiem un Būtiņģes naftas termināla avāriju dēļ. Tāpēc Klaipēdas universitātes zinātnieki izvēlējušies 2 salīdzinoši vienkāršus veidus, kā novērst šādas problēmas. Viens no variantiem ir apstrādāt dabiskus materiālus, piemēram, salmus ar jau patlaban Baltijas jūrā sastopamām baktērijām, kas sadala šos savienojumus, un izkaisīt tos piesārņojuma vietā. Tie absorbētu vienīgi kaitīgās vielas, un vēlāk nogrimtu dzelmē vai tiktu nogādātu krastā. Otra ideja ir no celulozei radniecīgiem materiāliem izgatavot aerogelus, kas efektīvāk nekā pašreiz pieejamie materiāli uzsūktu piesārņojumu. Zinātnieki cer jau pēc apmēram pusgada piedāvāt gatavu produktu.