Kas jāmaina Latvijas sportā? - Jaunās olimpiskās disciplīnas: neapgūta iespēja Latvijai

Ziemas olimpisko spēļu programmā Pekinā debitēs septiņas jaunas disciplīnas. Starptautiskā Olimpiskā komiteja tās izziņoja 2018. gadā. Piecas no tām ir Latvijas Slēpošanas savienības pārziņā. Jaunie apvāršņi nav veicinājuši būtisku finansējuma pieaugumu, un to apliecina arī Slēpošanas savienības Gada pārskati, kur norādītas visām slēpošanas un snovborda disciplīnām kopā saņemtās dotācijas no starptautiskās federācijas FIS, Latvijas Olimpiskās komitejas un Latvijas Sporta federāciju padomes.

Latvijas Slēpošanas savienības saņemtās dotācijas (EUR)

2018

FIS167 459
LOK28 108
LSFP44 822

2019

FIS162 791
LOK33 792
LSFP36 012

2020

FIS127 883
LOK50 915
LSFP53 739

Intervija - Einārs Lansmanis, LSS valdes loceklis. Atbildīgais par frīstailslēpošanu un snovbordu

Saistībā ar LOK, mums nav veidoti kopīgi projekti, kā attīstīt šīs jaunās disciplīnas. 

Līdz šim vienmēr ir bijis uzstādījums uz sportistiem, kuri kvalificējas olimpiskajām spēlēm vai ir tuvu kvalifikācijas izpildīšanai. Tā kā nav bijis ziņu par projektiem sporta veidu attīstīšanai, nevis konkrētiem sportistiem dot iespēju piedalīties olimpiskajās spēlēs, tad mēs arī neesam vērsušies, jo mums šobrīd nav tādu sportistu ne frīstaila slēpošanā, ne snovbordā. Diemžēl.”

Latvijas Olimpiskās komitejas Juridiskā dienesta vadītājs Raitis Keselis skaidro, ka iniciatīvai ir jānāk no sporta veidu federācijām. Viņš norāda, ka teju jebkuram Latvijas olimpiskajam sasniegumam starta rāvienu devuši katra sporta veida vietējie entuziasti, un tieši tam – federāciju iniciatīvai – arī jābūt pirmajam impulsam.

Intervija - Raitis Keselis, LOK Juridiskā dienesta vadītājs

Viņām būtu jābūt tām, kas atnāk pie LOK sakot: “Mums ir sportists, kurš varbūt kvalificēsies!” Tad, iespējams, mums ir kāda iespēja nedaudz palīdzēt kvalifikācijas sasniegšanai, taču sekot līdzi jauniem sporta veidiem no nulles varam tikai sekošanas ziņā. Nevis mērķtiecīgi ieguldot finansējumu tikai tādēļ, ka tas ir kas jauns un mums ir interesanti pamēģināt, bet federācijai nav naudas. Tā arī īsti nestrādā kā sistēma.” 

Zīmīgi, ka Latvijas Olimpiskās komitejas Gada pārskatā par 2020. gada Latvijas Slēpošanas savienība norādīti kā vieni no debitoriem, ar nenokārtotām saistībām vairāk nekā 30 tūkstošu eiro apmērā.

Jaunu disciplīnu iekļaušana olimpiskajā programmā nav būtiski mainījusi arī Starptautiskās Olimpiskās komitejas dotāciju apmēru Latvijas Olimpiskajai komitejai. Raitis Keselis skaidro, ka dotāciju apmēru veido olimpiādē gūto ienākumu apjoms. Ja jaunās disciplīnas spēs ģenerēt lielākus ienākumus, tad tās vēlāk saņems lielākas dotācijas turpmākai attīstībai.

SOK dotācijas LOK (EUR)

2018731 643
2019609 604
2020721 291

Pekinā olimpisko programmu papildina septiņas jaunas disciplīnas jau programmā esošo sporta veidu ietvaros. Mazliet citādāka būtu situācija, ja olimpiskajā programmā tiktu uzņemts kāds jauns sporta veids. Lai arī tad attiecīgā sporta veida federācija uzreiz varētu sākt saņemt finansējumu no Olimpiskās komitejas, paša finansējuma apmērs lielākoties būtu atkarīgs no pagātnes sasniegumiem.

Intervija - Raitis Keselis, LOK Juridiskā dienesta vadītājs

Līdz ar to, sporta veidam “atnākot pilnīgi no nulles”, sporta veids var cerēt uz minimālā apjomā paredzētu bāzes finansējumu, kāds tas būtu federācijai, kas šobrīd jau ir LOK biedrs un kas, piemēram, nav piedalījusies olimpiskajās spēlēs, nav neko sasniegusi un citādi sevi parādījusi.” 

No septiņām jaunajām disciplīnām 2018. gadā vislielākās cerības tika liktas uz monobobiem jeb dāmu bobsleja vieniniekiem. Par spīti spēcīgajām bobsleja tradīcijām, Latvija šajā disciplīnā Pekinā pārstāvēta nebūs.

Intervija - Zintis Ekmanis, LBSF ģenerālsekretārs

Mēs esam darījuši visu iespējamo. Meklējuši iespējamās kandidātes. Nav izdevies atrast piemērotu kandidāti, ar kuru var strādāt.”

Tas nozīmē, ka olimpiskajās spēlēs Pekinā Latvijai neizdosies atkārtot 3x3 basketbola vai BMX riteņbraukšanas scenāriju, izcīnot zelta medaļas jaunas olimpiskās disciplīnas debijā. No vienas puses, var teikt, ka jaunu disciplīnu uzplaukšanai netika radīti progresu veicinoši apstākļi. No otras puses, nebija paša galvenā – perspektīvu sportistu – kam šos apstākļus radīt.