EZA papildu "Johnson" Covid -19 poti iesaka pēc 2 mēnešiem

Eiropas Zāļu aģentūra rekomendējusi Amerikas Savienoto Valstu kompānijas "Johnson & Johnson" vakcīnas pret Covid-19 papildevu ievadīt divus mēnešus pēc sākotnējās vakcinācijas. Eksperti iepriekš atļāva revakcināciju ar pārējiem preparātiem veikt jau pēc 3, nevis 6 mēnešiem.

   Aģentūras eksperti norāda, ka pētījumu dati liecina par antivielu palielināšanos pieaugušajiem pēc balstvakcinācijas, kas veikta vismaz divus mēnešus pēc pirmās potes. Pēc papildu devas saņemšanas nav konstatētas trombozes un citas blakusparādības, taču šāds risks tiekot rūpīgi pētīta. Speciālisti arī informē, ka “Johnson & Johnson” preparātu var izmantot balstvakcinācijai cilvēkiem, kas sākotnēji vakcinēti ar “Pfizer” vai «Moderna» vakcīnām. 

   “Janssen” ir viena no četrām Eiropas Savienībā oficiāli apstiprinātajām potēm pret Covid-19, un imunizācijai nepieciešama tikai viena deva. Tomēr tās radītā aizsardzība pret koronavīrusu ir krietni vājāka, tāpēc daudzās valstīs, arī pie mums, šī preparāta saņēmēji tiek aicināti saņemt papilddevu. Konkrēts lēmums par balstvakcinācijas laiku jāpieņem katras valsts varas ietādēm.