Baidena un Putina videosamits bez būtiskiem rezultātiem

Amerikas Savienoto Valstu un Krievijas prezidenta Džo Baidena un Vladimira Putina videokonferences veidā organizētā tikšanās beigusies bez būtiskiem rezultātiem. Abas puses tās laikā pauda jau iepriekš izskanējušo viedokli par situāciju uz Krievijas un Ukrainas robežas un citām problēmām.

     Baltais nams informē, ka Baidens sarunā paudis ASV un tās Eiropas sabiedroto dziļās bažas par Krievijas spēku koncentrāciju pie Ukrainas. Viņš brīdināja, ka Vašingtonai un tās sabiedrotajiem ir vienota pozīcija par stingriem ekonomiskajiem un cita veida pasākumiem militārās eskalācijas gadījumā. Baidens atkārtoti apliecinājis atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei un aicinājis deeskalēt situāciju un atgriezties pie diplomātijas metodēm. 

    Savukārt Kremļa pārstāvji norādīja, ka 2 stundas garā diskusija noritēja atklātā un lietišķā gaisotnē. Putins tās laikā lūdzis ASV sniegt garantijas, ka NATO neturpinās paplašināties uz austrumiem, un kritizējis, viņaprāt, Kijevas provokatīvās darbības Donbasā. Kremļa saimnieks arī rosinājis atcelt visus ierobežojumus abu valstu vēstniecību personālam. 

    Tikmēr eksperti norāda, ka konkrēti rezultāti sarunās nav sasniegti, taču šādi personiski kontakti saspringtajā starptautiskajā situācijā ir lietderīgi.