Lietuvā pie robežas ar Baltkrieviju nosaka ārkārtas stāvokli

Lietuvas parlaments migrācijas krīzes dēļ vakar apstiprināja lēmumu ieviest pastiprinātu ārkārtējo stāvokli pašvaldībās gar Baltkrievijas robežu, kā arī nelegālo migrantu izmitināšanas vietās. Tas stājās spēkā pusnaktī un būs spēkā vienu mēnesi.

   Pastiprināts ārkārtējais stāvoklis būs spēkā piecu kilometru zonā gar robežu, kā arī 5 nelegālo imigrantu izmitināšanas vietās. Pierobežas zonā drīkstēs ieiet vai iebraukt tikai attiecīgās teritorijas iedzīvotāji vai nekustāmo īpašumu īpašnieki, un tajā aizliegta pārvietošanās bez robežsargu atļaujas, kā arī liegta pulcēšanās. Tiesībsargāšanas iestāžu darbiniekiem būs tiesības apturēt un pārbaudīt transportlīdzekļus un cilvēkus. 

   Lietuvā situācija nav tik dramatiska kā kaimiņvalstī Polijā, taču nelegālo imigrantu plūsma pieaug. Vakar robežsargi liedza 174 imigrantiem ieklūt valstī bet dienu iepriekš – 73 migrantiem. Lietuva, Latvija, Polija un citas Rietumvalstis uzskata, ka nelegālo migrāciju veicina oficiālā Minska kā atriebību par atbalstu opozīcijai un noteiktajām sankcijām.