Kas jāmaina Latvijas sportā - Slēpotājs Indulis Bikše konfliktē ar Slēpošanas savienību

Aizvadītajā nedēļā Madonā notika Pasaules kausa posms rollerslēpošanā. Lai arī lielāko daļu pasākuma budžeta sastāda Madonas pašvaldības piešķirtais finansējums, sacensībās izpalika Madonas atbalstītā sportista Induļa Bikšes dalība. Interpretācijas par to, kāpēc uz starta neizgāja Latvijas vadošais distanču slēpotājs, atšķiras. Bikše norāda uz Latvijas Slēpošanas izstrādāto atlases sistēmu sacensībām, kurā viņš neiekļaujoties, tāpēc neesot ticis pielaists sev aktuālajām garajām distancēm. 

Intervija - Indulis Bikše, slēpotājs

Es drīkstēju startēt tikai sprintā. Pirmajā dienā. Tas bija pēdējais, ko mēs runājām. Es gribēju braukt visās distancēs.” 

Startēt vien sprinta distancē Bikše esot varējis, jo tā bija vienīgā, kur paralēli pasaules kausa posmam, norisinājās arī Latvijas čempionāts. Komunikācija Bikšem un trenerim notikusi ar Jāni Puidu, kurš slēpošanas federācijā ir atbildīgs par distanču slēpošanu.

Intervija - Gunārs Ikaunieks, Latvijas slēpošanas federācijas viceprezidents

Es tiešām ļoti šaubos, ka bija šāds piedāvājums. Jo pilnīgi visiem Latvijas sportistiem – pilnīgi visiem! – un par to es esmu pārliecināts, tika piedāvāts. Kā redzējāt protokolā, tur ir ļoti daudz sportistu, kas startēja garajās distancēs gan klasikā, gan masu startā. Ja ir kāds, kas viņam tā ir teicis, tad vajag nosaukt vārdu un uzvārdu, bet es ļoti šaubos. Es neticu, ka kādam bija tādas pilnvaras aizliegt viņam startēt Latvijā garajā distancē.” 

Nesaprašanās starp Bikši un Slēpošanas savienību izcēlās arī laikā, kad Pasaules kausa posms notika Otepē. Bikše tur aizvadīja treniņnometni, tāpēc treniņu nolūkā vēlējās startēt arī rollerslēpošanas sacensībās. Bet aizbildinoties ar vēlo pieteikšanos arī šis posms Bikšem gāja secen.

Intervija - Indulis Bikše, slēpotājs

Problēma bija tāda, ka vīriešiem pie starta [no Latvijas] tika pielaists tikai viens pieaugušais. Trīs juniori un viens pieaugušais. Tāda bija kvota. Tā bija sākumā runāts, un tā bija runāts arī pāris dienas pirms starta – ka man iespējas startēt nebūs. Bet, iznākot starta sarakstam, parādījās divi dalībnieki. Otrs dalībnieks bija noformēts kā komandas kapteinis, viņš drīkst startēt. Viņam tāds izņēmums. Kaut gan šādā individuālajā sportā komandu kapteiņi sacensībās nepiedalās. Viņi iet uz kapteiņu sapulcēm, stāv trasē un dara tāda veida lietas.” 

Runa ir par Edgaru Bernānu, kurš devās uz starta Slovākijas posmā. Slēpošanas federācijas viceprezidents Gunārs Ikaunieks nevar komentēt Bernāna startēšanas iemeslus, bet par distanču slēpošanu atbildīgais Jānis Puida tā arī nespēja izbrīvēt laiku intervijai ar Latvijas Televīziju.

Intervija - Indulis Bikše, slēpotājs

Jau diezgan ilgu laiku ir tāda sajūta, ka tiek strādāts uz atsevišķiem sportistiem. Uz dažiem attiecas kaut kādi izņēmumi, bet ar dažiem, kas sevi jau ir pierādījuši daudzu gadu garumā pasaules čempionātos un visās sacensībās, nav nekādas komunikācijas un nekāda respekta.”

Intervija - Gunārs Ikaunieks, Latvijas slēpošanas federācijas viceprezidents

Šogad Pasaules kausa posmiem rollerslēpošanā tika izstrādāti kritēriji, jau aprīlī. Apstiprināti valdē. Tika veidota komanda ar mērķi labi startēt Pasaules kausa posmos un cīnīties par augstām vietām. Tas arī sekmīgi ir realizējies. Šobrīd Latvijas Pasaules kausa kopvērtējumā Nāciju ieskaitē ir 3. vietā. Mums Pasaules kausā ir trīs līderi: Samanta Krampe, Lauris Kaparkalējs un Raimo Vīgants. Vienīgi dāmu grupā mēs neesam līderos. Es domāju, ka sistēma, ko izstrādājām, ir ļoti pareiza.” 

Lai arī rollerslēpošana vairāk tiek uztverta kā treniņu elements distanču slēpotājiem un biatlonistiem, arī šajā disciplīnā tiek rīkoti pasaules čempionāti, kā rezultātā – par augstām vietām no Latvijas valsts budžeta sportistiem un treneriem tiek izmaksātas naudas balvas. Tā, piemēram, 2019. gadā Raimo Vīgants par 3. vietu pasaules čempionātā no valsts saņēma 3073 eiro, bet divi viņi treneri un vēl divi apkalpojošā personāla locekļi – pa 384 eiro katrs.

Latvijas Slēpošanas federācijas sportistam Raimo Vīgantam par pasaules čempionātā rollerslēpošanā izcīnīto trešo vietu - 3 073 euro (tai skaitā 380 euro nodokļu samaksai);

1.129. sportista R. Vīganta trenerim Dainim Vuškānam - 384 euro;

1.130. sportista R. Vīganta trenerim Jānim Puidam - 384 euro;

1.131. sportistu R. Vīgantu apkalpojošajam sporta darbiniekam Artim Vīgantam - 384 euro;

1.132. sportistu R. Vīgantu apkalpojošajam sporta darbiniekam Andim Puidam - 384 euro;