ES atzīst Turcijas un Ukrainas Covid-19 sertifikātus

Eiropas Savienībā no šodienas atzīst Turcijas, Ukrainas un Ziemeļmaķedonijas Covid-19 sertifikātus. Tomēr atvieglojumi pienāksies tikai tiem cilvēkiem, kuri vakcinēti ar blokā oficiāli apstiprinātām vakcīnam. Eiropas Komisija informē, ka šo trīs valstu sertifikāti sasaistīti ar bloka Digitālo Covid sertifikātu sistēmu.

Dokuments apliecina, ka uzrādītājs ir vakcinējies pret Covid-19, izveseļojies pēc saslimšanas, vai arī viņam ir nesen veikta testa negatīvs rezultāts. Savienības tieslietu komisārs Didjē Reinderss pauda prieku, ka palielinās to valstu skaits, kas ievieš bloka Digitālā Covid-19 sertifikātā balstītu sistēmu un ka tie uzstāda starptautiskus standartus. Tas palīdzēs sekmēt drošu ceļošanu arī ārpus bloka dalībvalstīm.

Tomēr Eiropas Savienībā patlaban oficiali apstiprinātas tikai «BioNTech/Pfizer», «AstraZeneca», «Moderna» un «Johnson & Johnson» vakcīnas, un cilvēkiem, kuri potēti ar citiem preparātiem, atvieglojumi nepienāksies. Vienlaikus Vienlaikus Turcija, Ukraina un Ziemeļmaķedonija pieņēmusi lēmumu atzīt savienības sertifikātu.