Latvijas Olimpiskais sastāvs

Latvija uz Tokijas Olimpiskajām spēlēm dosies ar skaitliski mazāko delegāciju kopš neatkarības atjaunošanas. Tokijā startēs 30 Latvijas sportisti 14 sporta sporta veidos. Tas tiešām ir maz, pirms 29 gadiem, kad tik tikko bijām atguvuši neatkarību, uz Barselonas spēlēm 1992.gadā spējām sagatavot 33 Olimpiskos atlētus un pat izcīnīt divas medaļas. Arī Riodežaneiro Olimpiādē bija vien 32 atlēti, tātad Tokijas mazā komanda ir likumsakarība. Latvijas augstākās klases sporta panīkumam.

Vēl bēdīgāka aina paveras apskatot sporta karalienes vieglatlētikas apcirkņus – šogad uz Tokiju dosies vienīgi astoņi vieglatlēti. Mazāk bija vien pirmajās spēlēs pēc neatkarības atjaunošanas Barselonā 7, tiesa toreiz uz Barselonu nemaz vairāk atlētu nedrīkstēja braukt, jo Latvijai kā jaunai Olimpiskās kustības loceklei bija iedalītas attiecīgas kvotas. Tā Barselonas spēles atceras vieglatlētikas statistiķis Andris Staģis.

Intervija - Andris Staģis, vieglatlētikas statistiķis

Mazais vieglatlētu skaits Tokijā šokē. Sporta karalienei Latvijā pēdējos gados galms paliek arvien plikāks no noplukušāks. To beidzot var redzēt arī augstākajā vieglatlētu līmenī. Protams, arī startpautiskā vieglatlētikas federācija un Olimpiskā komiteja uz Tokiju noteica tiešām augstus normatīvus, ko izpildīt var vienīgi augstākās klases meistari. Bet bija arī rezerves variants – kvalificēties uz Tokiju caur rangu, lai to izdarītu pietika ar stabiliem rezultātiem vairākās sacensībās. Tāpēc attaisnotie ar augstajiem normatīviem šoreiz nebūtu pareizi.

Intervija - Andris Saģis, vieglatlētikas statistiķis

Vieglatlētikā Latvijas jājamzirdziņš allaž bijusi šķēpmešana – tur gan nekas nav mainījies – no astoņiem atlētiem puse jeb četri būs šķēpmetēji. Bet tas atkal raksturo mūsu vieglatlētikas nabadzību – citās disciplīnās pasaulē neesam konkurētspējīgi. Pat Barselonas spēlēs mūsu septiņi vieglatlēti bija pārstāvēti plašākā disciplīnu lokā.

Intervija - Andris Staģis, vieglatlētikas statistiķis

Bēdīga aina zīmējas Latvijas veiksmes stāstā BMX riteņbraukšanā – pirmie divi zelti Olimpiāžu vēsturē tika latvietim Mārim Štrombergam. Šī sporta veida pacēlumu redzējām gan Pekinā, gan Londonā, kur mums bija pilna vīru komanda ar trim braucējiem, turklāt Londonā startēja arī Sandra Aleksejeva dāmu konkurencē. Tokijā trasē redzēsim vien Helviju Babri un Vinetu Pētersoni, jo pasaules rangā vairs nespējam izcīnīt pat divas kvotas Olimpiādē.

Intervija - Ivo Lakučs, BMX treneris

Tokijas spēlēs eksperti paredz ļoti augstus rezultātus visos individuālajos sporta veidos. Vieglatlētikā tas ir redzams jau šajā sezonā, sportisti pandēmijas bezsacensību 2020. gadu pavadījuši kārtīgos treniņos un piestrādājuši pie lietām, kam parasti nav laika un šogad mēs redzam vairākus pasaules rekordus un vēl nebijušus rezultātus. Tam piekrīt arī Ivo Lakučs, pēdējā pasaules kausā abi mūsu BMX meistari Babris un Krīgers bija finālā un tie bija ieguldītā rezultāta augļi. Ja mūsējie tā būtu braukuši vēl četrās sacensībās, uz Tokiju Latvijai būtu divas kvotas.

Intervija - Ivo Lakučs, BMX treneris

No Latvijas sportistiem pēc 2020. gada dīkstāves vien retajam izdodas uzlabot savus personīgos rezultātu, tāpēc medaļu pretendenti Tokijā mums būs ļoti maz. Vieglatlētikā Staģis cer uz Gata Čakša stabilitāti un jaunu personisko rekordu, tāpat arī Anete Kociņa pēdējos mēnešos pēc rezultātiem ir stabila Olimpiādes fināla dalībniece. Augstākās raudzes meistari iet mazumā arī citos sporta veidos. Piemēram, cīņas sportā – Grigorjevai brīvajā cīņā un Borodavko džudo šī varētu būt pēdējā Olimpiāde, bet jaunā maiņa tādā līmenī pagaidām nav. Karatē viens no vadošajiem pasaulē ilgus gadus ir Kalvis Kalniņš, bet problēma tāda, ka Olimpiādē ir citas svara kategorijas un pretiniekos Kalvim būs daudz smagāki cīkstoņi pret kuriem mūsējais Pasaules karatē posmos nav cīnījies. Latvijas sporta saimei pēc Olimpiādes būs jāliek galvas kopā un jāsaprot problēmas arī augstas klases sportā. Naudas līdzekļi sportam nākamajos gados samazināsies, tāpēc nākamajos ciklos valsts piešķirtā nauda būs jāizmanto vēl efektīvāk.