Iedzīvotāji cīnās par reisa Dagda-Rīga saglabāšanu

No 12. marta pie Latvijas Televīzijas skatītājiem nokļūs Sandija Semjonova un Andžeja Reitera ceļojums pa Sēliju. Sēlija – tā ir teritorija, ko apdzīvo sēļi, novads, kas atdzimis tikai pēc Latvijas neatkarības atgūšanas. Savā laikā bijis pie Kurzemes, vēlāk pievienots Zemgalei, bet padomju gados – pie Latgales. Raidījuma centrā ir novada kolorīts, cilvēku iekšējā un ārējā pasaule, kas veido Sēlijas identitāti.

Komanda četrās sērijās pagūs viesoties Jāņa Jaunsudrabiņa muzejā, apciemot kokmeistaru Pēteri Grauduli un rakstnieci Inesi Zanderi, kā arī pie appludinātā Staburaga dzīvojošo rakstnieci Māru Svīri un Inetu Timšāni, kura audzē arbūzus un melones. Būs stāsts arī par Salas Kooperatīvo krājaizdevu sabiedrību, kas aizdod naudu saviem iedzīvotājiem. Folkloras kopa “Dignājīši” dziedās sēļu dziesmas un cienās ar zupu, bet sēļu lauku sētā tiks gatavots autentisks sēļu ēdiens un tiks runāts sēļu valodā. Komanda satiks mūziķi Arvīdu Klišānu, kurš turpat 50 gadus spēlē mežragu simfoniskajā orķestrī, apmeklēs Daugavas pārceltuvi, Frīdriha Stendera taku, vecākos ebreju kapus Latvijā un ciemosies pie aktiera Paula Butkēviča.

Dviete atklās stāstu par senāko vīnogu audzētāju Latvijā – Paulu Sukatnieku. Subatē komanda kopā ar Žaneti Grendi izstaigās vietas, ko savulaik bija iemīļojis un aprakstījis Imants Ziedonis. Savukārt Eglainē apmeklēs Raiņa pirmās mīlestības – Mēnesmeitiņas kapu.

Kopā vienu no vietējām iedzīvotājām Sandijs un Andžejs apmeklēs mežabrāļu bunkuru. Tāpat abi ceļotāji ceps torti kopā ar pensionāri, kuru uzskata par apkaimes slavenāko kūku cepēju. Ciemojoties pie melnā māla meistara Mareka kopā tiks gatavoti podi. Andžejs un Sandijs laivos pa Dienvidsusēju un līdz ar saullēktu dosies copēt Daugavā. Piesātinātajos braucienos ceļotāji pagūs apmeklēt arī bērnudārzu, kur mēģina integrēt bērnus, kuri atgriezušies no ārzemēm, un “cigoriņu kafejas” ražotni “Alīda”.

Raidījums “Neatklātā Sēlija” – no 12. marta ceturtdienās plkst. 20.00 LTV1 un REPLAY.lv.