Krievija un Ungārija uzkarsē Eiropadomi

Latvijas sabiedrisko mediju gada nozīmīgākais notikums kultūrā – balvas “Kilograms kultūras 2019” pasniegšanas ceremonija notiks jau šo sestdien. Skatītāji un klausītāji savu izvēli ir izdarījuši un nobalsojuši, bet uzvarētājus deviņās kategorijās uzzināsim 15. februāra tiešraidē. Šoreiz ceremonijā īpaša loma atvēlēta arī žūrijai, kas gan balvas saņēmēju noteikšanā ar savu balso nav iesaistījusies – tieši žūrijas pārstāvji uzvarētājiem pasniegs zeltītos atsvarus.

Teātra kritiķe, kultūras žurnāliste un šī gada ceremonijas scenārija autore Henrieta Verhoustinska, kura “Kilograms kultūras“ žūrijā “kūrē” kategoriju „Teātris” uzskata, ka 2019. gads bija “ļoti intensīvs, ļoti bagāts”. Tā kā kultūras notikumu daudzveidība un klāsts arī 2019. gadā bija pārsteidzošs un plašs, Henrieta to dēvē par simtgades “inerces gadu”.

Latvijas Radio Ziņu dienesta Multimediālā satura producente Justīne Savitska, kura «Kilograms kultūras» žūrijā pievēršas kino un meklē pārsteidzošu kultūras pieredzi ir aizvadīto kultūras gadu vērtē ļoti pozitīvi: “Iepriekšējais gads bija labs, jo ikviens gads, kurā ir tik daudz kino, nevar būt slikts.” Kino nozari izceļ arī Latvijas Radio 3 «Klasika» direktore Gunda Vaivode, kura «Kilograms kultūras» žūrijā seko līdzi mūzikas un teātra dzīves notikumiem. “Aizvadītais gads kultūrā ir bijis tāds cītīgs, centīgs, bet arī dāsns. Varbūt, ka dažās jomās ir bijuši līdzīgi sasniegumi kā 2018. gadā, piemēram, kino. Mūzikā – varbūt, ka to smaiļu ir mazāk un tās ir zemākas,” uzskata Gunda.

Kinokritiķe Daira Āboliņa aizvadīto kultūras gadu krāšņi salīdzina ar biezu ābolkūku. “Tas atbilst mūsu klimatam, mūsu dzīvei. Man liekas, ka tas ir bijis gan salds, gan skābs, varbūt arī drusku rūgts. Tas ir bijis ļoti bagāts un tiešām sulīgs,” uzskata Daira.

15. februārī tiks pasniegtas balvas deviņās kategorijās – literatūra, teātris, vizuālā māksla, mūzika, kino, mantojums, pārsteigums, notikums un – jau otro reizi – kultūrvieta. Šī gada ceremonijas akcents ir futūristiski meteoroloģiskā ievirze, kuras dēļ piesaistīts sabiedrisko mediju vadošais laika ziņu eksperts Toms Bricis, kurš kopā ar LTV Kultūras ziņu moderatori Evu Johansoni darbosies uz lielās skatuves. Savukārt aizkulisēs ar nominantiem aprunāsies un rezultātus gaidīs otrs LTV Kultūras ziņu vadītājs - Jānis Holšteins-Upmanis.

Balvu “Kilograms kultūras” atbalsta Rietumu bankas Labdarības fonds, nodrošinot prēmiju katras kategorijas uzvarētājam.

Skatītājus un klausītājus gan ar īpaši ceremonijai gatavotiem, gan atpazīstamiem muzikāliem priekšnesumiem pārsteigs grupa “Instrumenti”, viens no izcilākajiem Latvijas orķestriem – „Sinfonietta Rīga”, dziedātāja Linda Leen un citi.

“Kilograms kultūras 2019” no plkst. 21.25 ceremonija būs vērojama LTV1 un REPLAY.lv, kā arī dzirdama Latvijas Radio 1 un Latvijas Radio 3 – Klasika ēterā. No plkst. 20.30 LSM.lv būs vērojama tiešraide no ceremonijas sarkanā paklāja. Tur žurnāliste Zane Brikmane sarunāsies ar nominantiem, žūrijas locekļiem un ceremonijas viesiem.

Par balvu “Kilograms kultūras”

„Kilograms kultūras” ir sabiedrisko mediju apbalvojums kultūras jomā, kas apliecina sabiedrisko mediju aktīvu līdzdarbību Latvijas kultūras dzīves procesos. Balvu piešķir Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un Latvijas sabiedrisko mediju portāls LSM.lv. Tradīcija aizsākta 2012. gadā, kad balvas tika pasniegtas par spilgtākajiem 2011. gada kultūras notikumiem.

Žūrijā, kā ierasts, darbojas LTV, LR un LSM kultūras jomas profesionāļi – LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, žurnālistes Lilita Eglīte, Anete Lesīte, Daira Āboliņa un Henrieta Verhoustinska, kā arī LR3 – Klasika direktore Gunda Vaivode un žurnālisti Orests Silabriedis, Liene Jakovļeva, Justīne Savitska, Ilze Jansone un Toms Treibergs.