A. Lukašenko draudi par nelegālo migrantu pieplūdumu piepildās

Lāčplēša dienā Latvijas Televīzija skatītājiem gan piedāvās tradicionālās svētku pārraides, gan īpašus pārsteigumus. Ziņu speciālizlaidumi no svecīšu sienas, militārā parāde ar tautas gājienu un filmas “Dvēseļu putenis” tapšanas stāsts vakarā, bet pa dienu – pirmās spēlfilmas neatkarīgās Latvijas vēsturē – “Lāčplēsis” – atjaunotā versija.

Rītu plkst. 9.00 LTV1 iesāks ekumēnisks dievkalpojums no Doma baznīcas par godu Latvijas neatkarības kara simtgadei. Dienas vidū – plkst. 16.00 – skatītājiem būs unikāla iespēja vērot filmas “Lāčplēsis” atjaunoto versiju. 1930. gadā tapusī režisora Aleksandra Rusteiķa mēmā pilnmetrāžas filma ir pirmā spēlfilma neatkarīgas Latvijas kinematogrāfa vēsturē, kas saglabājusies līdz mūsdienām. Tautas teikā balstīts stāsts par varoņa Lāčplēša cīņu pret tumšajiem spēkiem aptvēra plašu cilvēku skaitu tam laikam jauna mākslas veida – kino – interpretācijā. „Lāčplēsis” sākumā bija iecerēts kā kultūras filma – tolaik populārs kino paveids, līdzīgs izglītojošām pasūtījuma dokumentālām filmām. Rezultātā tapa 100 minušu gara spēlfilma, kas pārsteidza ar ambiciozu izpildījumu un sarežģītu stāsta struktūru. Paralēlais sižets, kura mērķis bija atspoguļot tautas ērkšķaino ceļu līdz brīvībai un neatkarībai, risinās divās pasaulēs: mītiskajā un reālajā. Pirmajā attēlota Lāčplēša (aktieris Voldemārs Dimze) cīņa ar Melno Bruņinieku (aktieris Osvalds Mednis) un viņa un Laimdotas (tēlo Lilita Bērziņa) mīlestība. Stāsts savijas ar realitāti, kurā tiek aptverti 1905. gada revolūcijas, Pirmā pasaules kara un Latvijas brīvības cīņu notikumi līdzās lauku puiša Jāņa un viņa mīļotās Mirdzas attiecībām. 

Pēc Dienas ziņām plkst. 18.55 un pēc Panorāmas plkst. 21.15 skatītājus Ziņu speciālizlaidumos sveicinās Jānis Geste un Gundars Rēders. Būsim kopā 11. novembra krastmalā un sižetos par Lāčplēša dienas norisēm visā Latvijā. Savukārt plkst. 19.30 – pavisam netradicionālā laikā – sāksies Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militārā parāde un tautas gājiens. Tā nebeigsies ar svinīgo maršēšanu 11. novembra krastmalā, bet virzīsies pāri Akmens tiltam līdz pat Nacionālajai bibliotēkai, tādējādi izceļot Daugavas lomu Rīgas aizstāvēšanā un iezīmējot simt gadus senus notikumus, kad upe bija frontes līnija un bermontiešiem to neizdevās šķērsot. Parādi komandēs Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers. To pieņems valsts bruņotā spēka augstākais vadonis, Valsts prezidents Egils Levits. Tiešraidē ar skatītājiem kopā būs Dāvis Valdnieks.

Lāčplēša dienas vakarā plkst. 22.15 LTV1 skatītāji varēs vērot jaunās latviešu spēlfilmas “Dvēseļu putenis” tapšanas stāstu. Kā tā veidota, ko laukumā piedzīvojuši aktieri un daudzie masu skatu dalībnieki, kā no 1300 (!) pretendentiem izvēlēts galvenā varoņa lomas atveidotājs? Aizkadru īsfilma atbildēs uz šiem un citiem jautājumiem par vērienīgās filmas tapšanu. Divas nedēļas pēc TV ētera to būs iespējams noskatīties arī REPLAY.lv.

Svinēsim varonību kopā!