Spānija apžēlo katalāņu separātistu līderus

No 30. oktobra LTV1 ēterā būs vērojams jauns raidījums jauniešiem par Latvijas vēsturi. Raidījums “Vēstures skolotājs” ir iespēja ieskatīties Latvijas vēsturē ar vēsturisku rekonstrukciju palīdzību. Astoņās ekspedīcijās pa visu Latviju jaunieši ceļos no 9. gadsimta līdz pat 1991. gada barikādēm.

Jaunajā raidījumā 10. un 11. klašu skolēni piedalās ekspedīcijās un atklāj Latviju ar praktiskās arheoloģijas palīdzību. Skolēnu komandas 3 cilvēku sastāvā “pārbauda vēsturi uz savas ādas”, tādējādi par pagātni runājot saistoši jebkuram skatītājam. Raidījumu vadīs TV ekrānos vēl neredzēta personība – Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas skolotājs Edgars Bērziņš. Komanda norāda, ka Edgaru kamera mīl, arī balss un izkoptā dikcija ideāli piemērota raidījuma vadīšanai.  “Edgars pazīst vēstures drēbi, nerunā muļķības, ir ļoti šarmants un gana atraktīvs,” uzsver projekta vadītāja Irēne Grūzīte.

Pats Edgars ir priecīgs par jauno iespēju: “Tā ir liela atbildība un jauna pieredze, un tagad, nonākot līdz pirmajam raidījumam, esmu par to ļoti gandarīts.” Edgars stāsta, ka dalībnieki ir dažādi. “Atšķirīgas pieredzes, zināšanu līmenis, atraktivitāte – tas viss ietekmē spēles gaitu. Atraktīvāki jaunieši spēlei piedod dzirkstelīti, savukārt no klusākajiem varam gaidīt, iespējams, dziļākas zināšanas. Bet var būt arī otrādi,” saglabājot intrigu smaida Edgars.

Vēsturiskā rekonstrukcija nozīmē vēsturisko vietu, amatu un visa pārējā, kas saistīts ar konkrēto vietu, rekonstrukciju. LTV komanda ar ekspertu palīdzību paveikusi milzu darbu, lai jauniešu komandu uzdevumi būtu vēsturiski precīzi. Arī Edgars kā vēstures skolotājs to novērtē: “Katrā raidījumā ir gan lieliski atstrādāts saturs, gan dinamika.” Viņš sola, ka raidījums būs uzrunājošs dažādām vecuma grupām: “Tas ir dinamisks, valoda ir vienkārša, bet ne bērnišķīga, un kadrējums ir acij tīkams. Man šķiet, ka te ikviens atradīs ko sev interesantu!”

Projekts tapis sadarbībā ar Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūtu. Visās vietās, kurās viesojusies raidījuma komanda, līdzdarbojies arī vēstures konsultants, kurš konkrēto objektu pēta vai tajā strādā. Raidījums tapis Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros. “Vēstures skolotājs” ēterā būs skatāms otrdienās, no 30.oktobra, plkst. 19:30, LTV1.