10 000 км под солнцем и ногах

5. oktobrī Rīgas administratīvajā rajona tiesā tika saņemts politisko partiju apvienības “Latvijas Reģionu Apvienība” (LRA) pieteikums ar prasību par pagaidu noregulējumu saistībā ar LTV organizētajām premjera amata kandidātu debatēm, kas notiks 5. oktobra vakarā. LRA pieteikumā pieprasīja nodrošināt LRA pārstāvim dalību premjera amata kandidātu debatēs.

Gatavojoties 13. Saeimas vēlēšanām, Latvijas Televīzijas Ziņu dienests jau šī gada 7. augustā visām partijām, kas iesniedza Saeimas deputātu amata kandidātu sarakstus, politisko spēku ievērībai izsūtīja Rīcības plānu un noteikumus 13. Saeimas vēlēšanām. Tajā minēts, ka premjera amata kandidātu debatēs varēs piedalīties tikai to partiju premjera amata kandidāti, kas saskaņā ar SKDS jūlija aptauju pārsnieguši 2% robežu.

Gan augustā, gan septembrī LRA reitings pēc SKDS datiem 2% slieksni pārsniedzis, tādēļ apvienība vērsusies ar pieteikumu tiesā. Dažādu pētījumu kompāniju dati nedaudz atšķiras, tostarp arī LRA gadījumā. Tiesa neapšauba LTV Ziņu dienesta redakcionālo neatkarību, kā arī neapstrīd iepriekš izstrādāto un partijām nosūtīto Rīcības plānu. Netiek apšaubīta arī socioloģisko aptauju izmantošana kā kritērijs dalībnieku atlasē, tomēr uzskatīts, ka būtu jāizmanto pēc iespējas jaunāki reitingu dati.

Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu nama lēmums paredz, ka LTV jānodrošina politisko partiju apvienības “Latvijas Reģionu Apvienība” premjera amata kandidāta dalību LTV1 premjera amata kandidātu debatēs. Tiesas īsais lēmums ar rezolutīvo daļu paredz, ka nolēmums jāizpilda nekavējoties. Pilnais lēmums, kurā aprakstīta tiesas lēmuma motivācija, tiks sastādīts 19. oktobrī. Pēc iepazīšanās ar tiesas motivāciju LTV izvērtēs situāciju un lems par iespējām lēmumu pārsūdzēt.

Šī vakara debatēs piedalīsies astoņu partiju premjera amata kandidāti - Māris Kučinskis (ZZS), Krišjānis Kariņš (JV), Artis Pabriks (“Attīstībai/Par!”), Roberts Zīle (VL-TB/LNNK), Vjačeslavs Dombrovskis (“Saskaņa”), Jānis Bordāns (JKP), Aldis Gobzems (KPV LV) un Edvards Smiltēns (LRA).