Sāk tiesāt A. Šleseru un A. Šķēli

Sagaidot 4. maiju, Latvijas Televīzija sagādājusi īpašu svētku dienas programmu skatītājiem visā pasaulē. Tiešraides no Brīvības svētku pasākumiem, LTV dokumentālās filmas un lielais svētku koncerts būs redzams visā pasaulē.

Par godu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai jeb Brīvības svētkiem, valsts Simtgades gadā Latvijas Televīzija arī skatītājiem ārpus Latvijas interneta televīzijas kanālā VISIEMLTV.LV piedāvās daudzveidīgu svētku programmu. Svētku rītu plkst. 7.30 pēc Latvijas laika atklās Rīta Panorāmas speciālizlaidums, kurā Linda Krūmiņa un Gusts Kikusts svētku atmosfērā vēstīs par to, kur un kā visā Latvijā notiks Brīvības svētku svinēšana. Plkst. 9.00 tiešraidē no Jēkaba katedrāles būs vērojams valsts svētkiem veltīts ekumēniskais dievkalpojums.

Plkst. 10.05 notiks pirmais pieslēgums “Svinam brīvību”. LTV svētku studijā redzēsiet Evu Johansoni un Jāni Gesti. Būs gan viesi studijā, gan speciāli gatavotas tiešraides intervijas un reportāžas Repotāžas būs arī no šogad tik nozīmīgiem notikumiem kā izstādes “Latvijas gadsimts” Nacionālajā vēstures muzejā, Brīvības ielas svētkiem visas ielas garumā,  pasākumiem Jelgavā, Smiltenē, Kuldīgā, Madonā un, protams, Rīgā. Plkst. 10.55 tiešraidē pieslēgsimies Nacionālo bruņoto spēku parādei , kas šogad notiks Madonā, Plkst. 12.00 tiks pārraidīta Saeimas svinīgā sēde, savukārt plkst. 13.25 Triju Zvaigžņu ordeņa, Viestura ordeņa un Atzinības krusta svinīgā pasniegšanas ceremonija Rīgas pils Svētku zālē.

Pēcpusdienā interneta televīzijas kanālā VISIEMLTV.LV būs vērojamas Latvijas Televīzijas dokumentālās filmas. Plkst. 17.00 būs iespējams vērot stāstu par eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu filmā “Vienmēr prezidente”, bet plkst. 18.35 dokumentālā filma ar latviešu diasporu Vācijā – “Eslingenas stāsti”.

Vakarā – plkst. 20.00 pēc Latvijas laika – VISIEMLTV.LV redzēsiet tiešraidi no lielā svētku koncerta “Brīvības pieturas” pie Brīvības pieminekļa. Tas būs dziesmots ceļojums pa Brīvības ielu cauri laikiem, vietām un notikumiem. Uzstāsies Elza Rozentāle, Jolanta Strikaite-Lapiņa, Daumants Kalniņš, Juris Jope, Zigfrīds Muktupāvels, postfolka grupa “Rikši”, Gints

Grāvelis, Gints Andžāns, Juris Vaivods un koris “Maska” diriģenta Jāņa Ozola vadībā. Kopā dziedāsim tautā iemīļotas dziesmas un klausīsimies aizraujošus vēstures notikumus, ko stāstīs koncerta vadītājs Artūrs Skrastiņš.

Pēc koncerta, plkst. 21.40 arī VISIEMLTV.LV skatītājiem būs iespēja noskatīties vienu no programmas “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” darbiem – Askolda Saulīša dokumentālo filmu “Astoņas zvaigznes”. Tā vēsta par latviešu nācijas pašapzināšanās procesa spilgtāko un traģiskāko parādību – latviešu strēlniekiem. Tas ir stāsts par vienkāršiem cilvēkiem, kurus izaicināja laikmets un, neprasot atļauju, noteica viņu dzīves robežas.

Arī pēc Brīvības svētkiem īpašā programma nebeidzas – 5. maija vakarā – plkst. 21.25  – vienlaikus ar televīzijas pirmizrādi LTV1 ēterā, VISIEMLTV.LV pārraidīs jaunāko LTV dokumentālo filmu “Nora”. Leģendārā dziedātāja Nora Bumbiere bija viena no sava laika spožākajām Latvijas estrādes zvaigznēm. Filmā viņas dzīve izstāstīta vēl nebijušā veidā – caur laikabiedru atmiņām, arhīva materiāliem un inscenētām ainām ar aktieriem Noras un Viktora Lapčenoka lomās. Filmas virzošo stāstu veido laikabiedru atmiņas – leģendu atceras Raimonds Pauls, Viktors Lapčenoks, Zigmārs Liepiņš, Mirdza Zīvere, Aija Kukule, Margarita Vilcāne, Žoržs Siksna un daudzi citi. Filmā atainota arī Noras bērnu tikšanās ASV pēc vairāk kā 25 gadiem. Savukārt pašā vakarā, plkst. 23.00, būs vērojama muzikāla izstāde “Kalns uz augšu ies”. Tā būs koncertcikla “Latvijas gredzens” trešā daļa – “Vidzemes gredzens”. Šis darbs ir pilnīgi atšķirīgs  nekā iepriekšējās daļas: “Tā būs skanoša bilde, un bildes runās,” atklāj Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs, diriģents Sigvards Kļava.

Latvijas Televīzija aicina – pacel karogu un svini Brīvību pie baltiem galdautiem 4.maijā!

Interneta televīzijas kanāls VISIEMLTV.LV pieejams, dodoties uz saiti visiemltv.lv

Tas atrodams arī kanālu izvēlnē Latvijas sabiedrisko mediju satura atskaņotājā Replay.lv.