Liepājas lielveikalā darbu sāk vakcinācijas punkts

LTV1 ēterā televīzijas pirmizrādi piedzīvos Ilonas Brūveres dokumentālā spēlfilma “Ievainotais jātnieks”. Filma caur Brīvības pieminekļa autora Kārļa Zāles tēlu godīgi un patiesi atgādina Latvijas vēsturi.

“Ievainotais jātnieks” ir stāsts par Brīvības  pieminekļa autoru, tēlnieku Kārli Zāli. Tēlnieka lomā iejuties Valmieras teātra aktieris Imants Strads, bet epizodēs redzama arī Dārta Daneviča, Mārtiņš Brūveris, Girts Liuziniks, Ieva Aleksandrova-Eklone, Dainis Gaidelis, Kaspars Dumburs un citi. Filmas scenārija autore, režisore un producente ir Ilona Brūvere.

Filma seko pieminekļa celtniecībai un strīdiem un kaislībām, kas pavadīja monumentālā Latvijas brīvības simbola tapšanu. Stāstā atklātas celtniecības detaļas un filmā turpināts sekot pieminekļa liktenim arī pēc tēlnieka nāves. Filmas epilogā intervijās ar mūsdienu tēlniekiem aplūkota arī Brīvības tēmai šodien.

Kinostāstā izmantots melnbaltais un krāsu ekrāns, liekot skatītājam reflektēt vairākās dimensijās, un liekot sekot tēmai caur pagātnes un šodienas prizmu. Filmā virknējas iestudēti un kinoarhīva filmu kadri, kas montāžā ar unikāliem arhīva materiāliem rada organisku laikmetam raksturīgu noskaņu un klātbūtnes ilūziju. Ļoti personīgo vēstījumu pastiprina komponista Ērika Ešenvalda mūzika.

Pērn “Ievainotais jātnieks” nominēts četrās Nacionālās kino balvas “Lielais Kristaps” kategorijās. To kinoteātros noskatījušies jau vairāk nekā 10 000 skatītāji. Filmas televīzijas pirmizrāde būs vērojama jau 29. aprīlī, plkst. 21.35, LTV1. Filma tapusi Nacionālā Kino centra programmas “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” ietvaros.