Tiešsaistē jau otrie Jāņi

Baltijas ceļa 28.gadadienas priekšvakarā, otrdien, 22.augustā, Latvijas Televīzija saviem skatītājiem piedāvās noskatīties dokumentālās filmas «Baltijas brīvības ceļš» un «Ģenerālplāns».

LTV1 ēterā plkst.19:30 būs vērojama dokumentālā filma «Baltijas brīvības ceļš.» Filmā atspoguļoti notikumi, kas saistīti ar Baltijas valstu nostāšanos uz vienas vēsturiskās attīstības ceļa uzreiz kopš neatkarības proklamēšanas 20. gadsimta sākumā. Pirmie ciešākas sadarbības soļi tika sperti 1920. un 1930. gados, tomēr tie nespēja novērst valstu neatkarības zaudēšanu. Izcilākais Baltijas tautu sadarbības piemērs ir 1989. gada 23. augustā notikusī demonstrācija pret Molotova - Ribentropa paktu, proti, Baltijas ceļš, kas pulcēja gandrīz divus miljonus cilvēku, sadodoties rokās, un, izveidojot dzīvo ķēdi no Tallinas līdz Rīgai un Viļņai. Tas bija arī solis tuvāk neatkarības atjaunošanai, sabrūkot PSRS. 

Baltijas ceļš ir process, kura rezultāts ir realitāte, kurā mēs pašlaik dzīvojam. Dižās sociālās, ekonomiskās un politiskās 1990. gadu pārmaiņas un atkalapvienošanās ar Eiropas politisko, sociālo un kultūras vidi. Baltijas brīvības ceļš ir trīs valstu - māsu sadarbība un arī sāncensība brīvās pasaules un brīvā tirgus apstākļos, esot plecu pie pleca gan priekos, gan arī grūtībās.

Plkst.22:05 LTV1 ēterā būs skatāma dokumentālā filma «Ģenerālplāns». 2016.gadā tapusī filma pēta metodes ar kādām Krievija ietekmē Baltijas valstu iekšpolitiku, šķeļot vietējo sabiedrību, sējot ilgas pēc Padomju Savienības un noniecinot Baltijas valstu atgūto neatkarību. Filma ir Baltijas valstu žurnālistu kopdarbs.

Filmas režisors ir Juris Pakalniņš, scenārija autore - Sanita Jemberga, pētnieces: Inga Spriņģe un Arta Ģiga.