Pēc 29 gadiem Latvijā atgriezušās septiņas M.Tabakas gleznas

Sestdien, 26.augustā, plkst.19.05 LTV1 ēterā ar jauno sezonu atgriezīsies skatītāju iemīļotais raidījums «Vides fakti». Tajā, kā ierasts, tiks stāstīts un rādīts interesantākais par norisēm dabā un vidē ap mums.

Jau pirmais jaunās sezonas raidījums būs īpašs ar to, ka skatītājiem tiks piedāvāts sava veida ceļojums pa Baltijas jūru, kurā uzzināsim, kā kuģošana un mūsu saimnieciskā darbība krastā ietekmē zemūdens pasauli.  Šovasar Latvijas Hidroekoloģijas institūta zinātnieki kopā ar kolēģiem no Lietuvas un Taivānas pētīja to, kādas svešzemju sugas pēdējā laikā ir ienākušas Baltijas jūrā.

«Pirms došanās ekspedīcijā, zinātnieki man piedāvāja viņiem pievienoties - tā kopā ar operatoru Māri Maskalānu vairākas dienas pavadījām uz pētnieciskā kuģa, lai parādītu skatītājiem, kā zinātnieki strādā ārpus savām laboratorijām un kāda tad izskatās Baltijas jūra, ja uz to lūkojas nevis no krasta, bet gan zem ūdens. Kopā ar pētniekiem nirām netālu no Dānijai piederošām salām,» atklāj sižeta autore Sandra Kropa.

Tā kā zinātnieki aktīvi ievāca paraugus arī vairākās ostās un piestāja Baltijas jūras salās, raidījumā būs iespēja iepazīt kādu no mazapdzīvotām un pavisam noteikti eksotiskām Baltijas jūras vietām, kur ikdienu vairāk nu jau diktē roņi, nevis zvejnieki. Bet ne mazāk aizraujoša ir zinātnieku dzīve uz kuģa, kas atklāsies ne tikai meklējot aļģes, skaitot zivis vai mērot garneles.

Kā jaunums būs arī tas, ka turpmākajos šīs sezonas raidījumos piedāvāsim stāstu sēriju par ilgtspējīgu būvniecību - to, kā pārdomājot māju dizainu un būvmateriālu izvēli iespējams samazināt ietekmi uz vidi un klimatu.

Pirmajā raidījumā būs vērojami tikai S.Kropas veidotie stāsti, bet turpmākajos raidījumos arī citu autoru. Raidījumu jaunajā sezonā vadīs tā redaktors Sandijs Semjonovs.

“Vides fakti” sniedz informāciju par sezonālām norisēm dabā un dzīvnieku pasaulē, par vides aktualitātēm, par videi draudzīgu dzīvesveidu, par aktuālām cilvēka un vides attiecībām ārpus Latvijas robežām. Raidījumā ir skatāmi arī piedzīvojumu sižeti par aktīvā tūrisma iespējām Latvijā, kā arī īsfilmas par neparastiem ceļojumiem pasaulē.

Atgādinām, ka “Vides faktu” raidījumus var noskatīties arī vietnē www.replay.lv, kā arī mājaslapā www.videsfakti.lv.