Leģionāru atrod pēc 76 gadiem

Ceturtdien, 13.aprīlī, plkst.20:00 LTV1 ēterā būs vērojama izglītojošā raidījuma «Izgudrotāji» pirmā sērija. Kopumā desmit raidījumu ciklā tā vadītāji Rūdolfs Puķītis un Dagnija Loča dosies pie Latvijas gudrākajiem prātiem un ieskatīsies viņu darba aizkulisēs.

Katram raidījumam būs sava tēma - autobūve, medicīna, aviācija un citas.

Leģenda vēsta, ka viens no pasaules lielākajiem atklājumiem esot radies, ābolam piezemējoties uz Ņūtona galvas. Turpretī mūsdienās jaunu lietu izgudrošana un radīšana ir gadiem ilgs un sarežģīts, taču noteikti arī radošs process! Kā tiek izgudrotas jaunas zāles un radītas jaunas elektroniskās ierīces jeb “gadžeti? No kā iegūst jaunus celtniecības materiālus? Kad gaidāms latviski runājošs mākslīgais intelekts? To visu skatītājiem atklāsim, ciemojoties pie cilvēkiem, kuri jau šobrīd strādā pie pētījumiem, kuru darba augļi būs redzami tikai pēc gadiem. Tāpat ieskatīsimies Latvijas zinātnes vēsturē un noskaidrosim, kā tapuši līdz šim slavenākie izgudrojumi.

D. Loča, sevi raksturojot, atklāj: «Ja daru, tad daru par simts procentiem - neskatoties uz to, ka diennaktī ir tikai 24 stundas. Visam jaunajam ķeros klāt ar aizrautību un entuziasmu, neaizmirstot gan pabeigt jau iesāktos darbus. Katru jaunu izaicinājumu uztveru kā iespēju nevis apgrūtinājumu vai problēmu. Problēmas paredzu, bet necenšos tās priekšlaicīgi risināt. Uz dzīvi skatos optimistiski, neaizmirstot arī nelielu devu reālisma. Īsi sakot – dzīvoju saskaņā ar sevi, dabu un līdzcilvēkiem».

Savukārt R. Puķītis neslēpj: «Kamēr citi septiņas reizes mēra, es jau cenšos nogriezt. Sportā, darbā un ikdienā. Savukārt zinātkāre ir raķešu degviela, kas ikdienā baksta un dīda mani. Sastapt, izgaršot, sataustīt, saklausīt, apgūt, caur sevi izjust. Katrai ikdienai ir jābūt kā jaunai lapai grāmatā, nevis iepriekšējās kopijai vai, kā trešajā klasē lika – atstāstījumam tuvu tekstā! Visiem spēkiem cenšos rakstīt jaunas lapas un jaunus savas dzīves stāstus!».

Raidījuma «Izgudrotāji» režisors ir Aleksandrs Okonovs, kuram šis ir pirmais tik nozīmīgais šāda veida darbs, bet redaktors - Miks Romanovskis.

Raidījums LTV tapis sadarbībā ar SIA «HansaMedia».