Sarmītes Māliņas un Kristapa Kalna "Tūlīt"

Ceturtdien, 25. februārī plkst. 21:15, tiešraidē LTV1, LR1 un LR3 Klasika ēterā tiks sadalītas Gada balvas “Kilograms kultūras 2015” septiņās kategorijās – “Teātris”, “Mūzika”, “Vizuālā māksla”, “Literatūra”, “Kino”, kā arī “Gada pārsteigums” un “Gada notikums”.

Balvas pretendentus gada garumā ir izvirzījusi žūrija, kuras sastāvā ir Latvijas Televīzijas (LTV) un Latvijas Radio (LR) kultūras žurnālisti, bet uzvarētājus noteicis skatītāju balsojums sabiedrisko mediju portālā lsm.lv. Arī žūrija nolēmusi pasniegt savu balvu kādam īpašam pagājušā gada mākslas notikumam.

2015. gadu pavadījām  Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas zīmē, tāpēc balvas pasniegs mākslinieki, kuri gada laikā iejutušies abu dzejnieku tēlos. Ceremonijā uzstāsies iemīļoti mūziķi ar savām versijām par dzejniekiem un komponistiem – jubilāriem, un ne tikai tiem. Vadītāju lomā iejutīsies LTV un LR3 Klasika ētera personības Evai Ikstena un Edgars Raginskis.

Uzvarētāji katrā kategorijā jau tradicionāli saņems mākslinieku Kristīnes Jurjānes un Ivara Miķelsona darināto skulptūru – zeltīto kilogramu smago atsvaru, kā arī 1000,- eiro vērtu naudas prēmiju, kuru nodrošina Rietumu Bankas Labdarības fonds.

Gada balva kultūrā “Kilograms kultūras” izceļ Latvijas kultūras jomas spēcīgāko notikumu esenci gada griezumā un popularizē izcilāko Latvijas kultūras profesionāļu sasniegumus, par tiem informējot plašu sabiedrību. Šo apbalvojumu 2011. gadā izveidoja raidījuma “100g kultūras” veidotāji – žurnālisti, kuri ir eksperti dažādās kultūras nozarēs. Šis ir jau otrais gads, kad šo apbalvojumu LTV un LR veido kopīgi, ar mērķi to izveidot kā nacionālas nozīmes balvu kultūrā.

Žūrijā darbojās Latvijas Televīzijas Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja, muzikoloģe Ieva Rozentāle, Latvijas Radio 3 “Klasika” direktore Gunda Vaivode un programmu vadītājs Orests Silabriedis, LTV kultūras raidījumu redaktore Daira Āboliņa, Latvijas Radio 1 redaktore un programmu vadītāja Anda Buševica, mākslas kritiķe Ieva Lejasmeijere, sabiedrisko mediju portāla lsm.lv Kultūras ziņu redaktors Jānis Kalve, LTV Kultūras raidījumu režisore un portretfilmu autore Kristīne Želve, Latvijas Radio 1 raidījuma “Kultūras rondo” žurnāliste Ruta Rikše, LTV Kultūras raidījumu redakcijas redaktore Lilita Eglīte un LTV Kultūras raidījumu redaktore, teātra kritiķe Henrieta Verhoustinska.