Sāk vakcināciju lielveikalos

Latvijas Televīzija, atbildot uz laikraksta Diena publikāciju “Žurnālists ar ieroci rokās. LTV norobežojas” (autors: Lato Lapsa, pietiek.com, speciāli Dienai. 2016. gada 28. janvāris 07:19), vēlas laikraksta lasītājiem apliecināt, ka publikācija par teju 2 gadus seniem notikumiem ir veicinājusi atkārtotu diskusiju par žurnālistu rīcības kodeksa nepieciešamību reģionos, kur norisinās karadarbība.

Konkrēto publikācijā minēto 2013. un 2014. gada situāciju LTV ar žurnālistu Kārli Lesiņu izdiskutēja jau tajā laikā, vienojoties, ka šis ir profesionālās ētikas pārkāpums un nekas tāds vairs nav atkārtojies. Toreiz izanalizējot situāciju un uzklausot viņa viedokli, esam secinājuši, ka minētās rīcības pamatā bija  neapdomība un pārgalvība, nevis apzināta žurnālista ētikas neievērošana.

LTV ir izveidojies vienots viedoklis par to, ka arī  ārštata korespondents, līdzīgi kā LTV žurnālists, nav tiesīgs ne darba, ne citos nolūkos fotografēties ar bruņotajos konfliktos iesaistītajiem karavīriem, nedz arī ar bruņojumu.

LTV uzsver, ka šāda rīcība nav pieļaujama arī no žurnālistu drošības viedokļa, jo cilvēku, kuram rokās ir ierocis, var maldīgi uztvert kā karavīru.

Intensīvs ilgtermiņa darbs pasaules karstajos punktos Latvijas Televīzijai ir kļuvis par ikdienu, un jau drīzākajā laikā būs izstrādāts Kodekss darbībai pasaules karstajos karadarbības un terorisma punktos. Latvijas Televīzijai ir ievērojama pieredze, ziņojot no visdažādākajām konfliktu zonām. Ir gūta liela reālā darba pieredze, kā arī piedalāmies pieredzes apmaiņā gan Eiropas Raidorganizāciju Savienības (EBU), gan tiešas mediju sadarbības ietvaros.

Žurnālists Kārlis Lesiņš jau daudzus gadus sadarbojas ar LTV, ir paveikti daudzi labi, sarežģīti uzdevumi, un LTV Ziņu dienesta galvenais redaktors Guntis Bojārs atzīst: “Kārlis ir viens no talantīgākajiem jaunās paaudzes žurnālistiem, kurš lieliski sevi apliecinājis reportāžu žanrā, tostarp reportāžās no Tuvo austrumu valstīm un no karstajiem punktiem, bijis Ukrainā, bijis vairākās Āfrikas valstīs, arī Kanādā, veidojis reportāžas par fiktīvām laulībām Īrijā un Lielbritānijā, kā arī par augsto jauniešu bezdarba līmeni Spānijā un par naftas izpētes procesiem Polijā. Raidījumam «Aizliegtais paņēmiens» tieši Kārlis Lesiņš fiksējis arī unikālus kadrus, kā kontrabandisti Turcijā laivās sēdina iekšā cilvēkus, kuri dodas uz Grieķiju, un paši no tām izlec, viņš arī «izstaigājis» bēgļu ceļus.”