Pirms brīvdienām aicina ziedot asinis

Vakar, 28. janvārī, Kārļu dienā, Latvijas Televīzijas erudīcijas spēles skolēniem “Gudrs vēl gudrāks” radošā komanda saņēma Draudzīgā Aicinājuma medaļu un Goda diplomu nominācijā “Mediji” par aktīvu Draudzīgā aicinājuma ideju popularizēšanu, kā arī izglītības problēmu aktualizēšanu un pozitīvu risinājumu sekmēšanu.  

“Tā pat kā mēs spēlē “Gudrs, vēl gudrāks” pārbaudām skolēnu zināšanas, arī Draudzīgā aicinājuma medaļu pasniedzēji izdomāja pārbaudīt mūsējās! Mums pašiem tika uzdoti jautājumi no spēles, lai pārliecinātos, vai mēs maz zinām, ko jautājam skolēniem,” stāsta “Gudrs, vēl gudrāks” producente Irēne Grūzīte. “Bija arī patiess prieks nominācijā “Absolvents” redzēt vairākus skolēnus, kuri ir bijuši “Gudrs, vēl gudrāks” dalībnieki,” papildina raidījuma producente.

Latvijas Televīzijas bērnu un jauniešu erudīcijas spēle “Gudrs, vēl gudrāks” ir iemantojusi lielu atzinību un popularitāti bērnu, jauniešu un arī pieaugušo skatītāju vidū. Arī izglītības jomā strādājošie atzinīgi novērtē spēles ideju. Kā 2014. gadā rakstījusi Dr.habil.paed., profesore, LU Pedagoģijas un psiholoģijas institūta dibinātāja Ausma Špona: “Šī spēle ir mērķtiecīgi organizēts pedagoģisks līdzeklis skolēnu intelektuāla potenciāla paaugstināšanai un sekmīgākai socializācijai. Sevis salīdzināšana darbībā palīdz skolēniem pašvērtējuma prasmju pilnveidošanā, savas dzīves darbības perspektīvas mērķu izvirzīšanā un sasniegšanā. Gudru, talantīgu un savstarpēji cienošu cilvēku audzināšanā LTV1 ir atradusi efektīvu sadarbības formu ar skolēniem, skolotājiem un vecākiem.”

Akcija “Draudzīgais aicinājums” Latvijas skolās tika iedibināta 1935. gadā. To uzsācis bijušais Valsts prezidents Kārlis Ulmanis, kurš savā vārdadienā uzdāvinājis bērnības skolai grāmatas un lūdzis, lai arī citi atceras savas skolas. Kopš 1994. gada šī tradīcija ir atjaunota un to popularizē Draudzīgā aicinājuma fonds. 1997. gadā tika pieņemts nolikums par Draudzīgā aicinājuma medaļas un diploma piešķiršanu cilvēkiem, kuri popularizējuši un atbalstījuši Draudzīgā aicinājuma idejas un Latvijas vārdu pasaulē. “Draudzīgais aicinājums” ir nacionāla ideja, un nez vai ir vēl kāda tauta, kas var lepoties ar ko līdzīgu.