Itālijā darbu atsāk atrakciju parki

Jau trešo gadu pēc kārtas Latvija Televīzija sadarbībā ar Valsts Kultūrkapitāla fondu un Nacionālo Kino centru piedāvā iespēju novērtēt jaunākās dokumentālās īsfilmas, kuras tapušas filmu konkursa “Latvijas kods” ietvaros. Septiņi dažādu paaudžu režisori septiņās 26 minūšu īsfilmās piedāvās savu vēstījumu par Latviju šodien, veidojot oriģinālu vizuālo liecību kopumu un atklājot šodienas Latvijas kodus. Filmu kino pirmizrādes K/T “Splendid Palace” – 3.novembrī pulksten 17:00 un 20:00, savukārt TV ekrānos filmas būs skatāmas katru ceturtdienu, sākot ar 5. novembri.

Filmās skarto tēmu loks ir tikpat raibs un iedvesmojošs kā šodienas Latvija. Režisores Ināras Kolmanes veidotā “Lūgšana mājai” vēsta par patvērumu un mājvietu, kāda nepieciešama mums ikvienam — 21. gadsimta Latvijas, Eiropas un pasaules nemierīgajās krustcelēs dzīvojošam. Filmas pamatā ir stāsts par izcilo Latgales dzejnieci Annu Rancāni un viņas ģimeni – meitu Terēzi, mazdēliņu Danielu un Daniela tēti Daru Muhamadu Ali. Terēze, tāpat kā Anna, ir katoļticīga, bet Dara, kurš dzimis Kurdistānā — islamticīgs. Viņu mīlestība ir nojaukusi reliģiskos, tautību un kultūru aizspriedumus. Taču no viņiem neatkarīgu iemeslu dēļ ģimenei nav lemts būt kopā, lai gan viņi dara visu iespējamo, lai tas notiktu. Filma “Lūgšana mājai” LTV1 ēterā skatāma 5. novembrī pulksten 19:45.

Pēc nedēļas, 12. novembrī pulksten 20:00, TV pirmizrādi piedzīvos režisores Adrianas Rozes filma “Rīgas kungi”, kas stāsta par mūsdienu pilsētniekiem, par cilvēkiem, kuri apvienojas modernās ciltīs un pielāgojas to kārtībai. Filma seko vienai no šādām urbānām grupām - Rīgas velokurjeriem un četriem tās dalībniekiem. Filmas skatītājiem būs iespēja ieraudzīt pilsētu velokurjeru acīm no divriteņa sēdekļa.

Savukārt 26. novembrī pulksten 20:00 LTV1 ēterā būs skatāma dokumentālā filma “Skola Murjāņi”, kuru veidojuši režisori I. Zviedris un I. Kļava. Filma ļauj tuvplānā aplūkot leģendārās skolas audzēkņu ikdienas pārbaudījumus un cerības. Diena šeit sākas plkst. 7:00 un beidzas 20:00. Treniņš divas reizes dienā. Mācības, mājas darbi un eksāmeni kā jebkurā citā ģimnāzijā. Pašam drēbes jāmazgā, gulta jāklāj un istaba jāuzkopj. Mammas blakus nav, toties ir skolotājas,  kas par katru nepaklausību piešķir soda punktus. Asaras un sviedru sāļums norūda Murjāņu skolniekus un tuvina izvirzītajam mērķim – uzvarai.

26. novembrī pulksten 20:00 būs skatāma TV pirmizrāde režisores Kristas Burānes filma “Domāt skola”, kas skatītāju ievedīs neparastā Cēsu Jaunās sākumskolas trešajā klasē, kurā pat krējuma un miltu pirkšana kūkai ir mācību stunda. Skola kļūst par vietu, kurā bērni mācās, darot sev svarīgas lietas un aizrautīgi dzīvojot savu dzīvi te un tagad, grūtībās un priekos visā tās veselumā.

Decembrī LTV1 ceturtdienu vakaros demonstrēs vēl trīs “Latvijas kods” dokumentālās īsfilmas. 3. decembrī pulksten 20:00 būs skatāmā režisores Aigas Skrīveres filma “Tikai bērns”. Režisore filmas veidošanā ir ieskatījusies nepilngadīgo māmiņu centienos un klupienos ceļā uz mātes lomas apgūšanu. Viņas ir tikai pusaudzes. Līdz šim brīdim meitenes, iespējams,  nav jutušas gaidīto vecāku mīlestību, pieskārienu  vai atbalstu. Daļu dzīves viņas ir augušas ģimenē, krīzes centros vai audžu ģimenēs.  Filma ir stāsts par divām meitenēm – Lidiju un Esmeraldu, kuras ir  savos 15, 16 gados ir kļuvušas par mammām.

Nākamajā decembra nedēļā, 10. decembrī pulksten 20:00, LTV1 piedāvā noskatīties režisores Agneses Laizānes filmu “Detektīvs Mārtiņš”, kas ir mīlestības pilns stāstījums par kādu pensionāru – “detektīvu”, kurš palīdz satikties citam citu pazaudējušiem radiniekiem. Mārtiņam pāris gadu laikā izdevies atrast vairāk kā 600 šādu pazudušo. Filmā redzēsim dažus no daudzajiem Mārtiņa stāstiem. Skatītājiem būs iespēja uzzināt, kā ir būt dektektīvam mūsdienās un kas ir šī Jelgavas pensionāra motivācija ieguldīt sevi visu svešu cilvēku likteņstāstos.

Šī gada dokumentālo īsfilmu cikls “Latvijas kods” noslēgsies ar režisora Matīsa Spailes filmu “Ērgļu Uģis”, kas LTV1 būs skatāma 17. decembrī pulksten 20:00. Tā ir filma par vienu no Latvijā zināmākajiem ornitologiem Uģi Bergmani, kurš dara visu iespējamo, lai ērgļi Latvijā neizzustu. Bez rūpēm par putniem Uģim ir kāda kaislība - viņš medī vilkus. Spējot nosēdēt salā vairākas stundas līdz tiekas aci pret aci ar savu izredzēto. Vienā cilvēkā slēpjas vairāki stāsti. Un kāds no tiem tiks pastāstīts.

Par tradīciju kļuvušais filmu cikls “Latvijas kods” ir veidots ar mērķi radīt kinematogrāfiskus darbus, kas caur autoru vēstījumu veidotu dziļāku izpratni par to, kas šobrīd notiek Latvijas sabiedrībā. Cikla producents ir Latvijas Televīzija (LTV) un tas tiek veidots ar Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu un Nacionālā kino centra līdzdalību.