Ženēvā vēsas attiecības starp Baidenu un Putinu

No 17.marta, LTV1 ēterā pulksten 22:05, pirms otrdienas vakaru dokumentālajām filmām būs skatāms ievadraidījums “Patiesības stunda”, kas piešķirs plašāku kontekstu filmās aplūkotajām tēmām. Pirms filmas diskusiju vadīs viens no vadošajiem LTV Ziņu dienesta žurnālistiem – Imants Frederiks Ozols.

Otrdienu vakaros LTV1 ēterā ir skatāmas pasaules ievērojamāko producentu veidotas dokumentālās filmas par būtiskiem procesiem šodienas pasaulē, kā arī par vēsturiskiem notikumiem, kuriem bijusi paliekoša ietekme uz mūsdienām. Lai sagatavotu skatītājus filmai un izskaidrotu filmās skarto tematu nozīmīgumu un plašāko kontekstu, ir izveidots ievada raidījums “Patiesības stunda”. Ārpolitikas jautājumu speciālists Frederiks Ozols pirms katras filmas uz sarunu aicinās zinošus, spilgtus ekspertus, kas analizēs filmas skarto tematiku.

“Otrdienas dokumentālo filmu sleja, kura LTV1 ēterā tika ieviesta 2014.gadā, ir ieguvusi skatītāju ievērību – novērtēts gan stāstu dziļums, gan vizuālā kvalitāte un negaidītie skatu punkti. Taču mums šķita, ka filmu pilnvērtīgai baudīšanai un tajā skarto tēmu padziļinātai izpētei būtu nepieciešama kompetenta un spraiga saruna,” saka LTV satura redaktore Rita Ruduša. Uz sarunu aicinātie eksperti tiks izvēlēti tā, lai izvairītos no tradicionālajiem rāmjiem – piemēram, par propagandas paņēmieniem varētu runāt ne tikai politologs, bet arī monumentālo figurālo skulptūru tēlnieks. Pamatojot raidījuma vadītāja izvēli, Ruduša uzsver, ka “Imants Frederiks Ozols ir žurnālists ar asu prātu, enciklopēdiskām zināšanām un aktīvu interesi par pasaules procesiem. Mūsuprāt, viņš ideāli atbilst raidījuma uzdevumiem.”

Pirmajā “Patiesības stunda” raidījumā sarunas tēma būs žurnālistu darbs aktīvas karadarbības apstākļos un vardarbību atbalstošā ideoloģijā balstītu grupējumu ietekme uz cilvēku psiholoģiju – kontekstā ar filmu par kustību “Islāma valsts”. Diskusijā piedalīsies brīvais žurnālists Kārlis Lesiņš, kurš ir strādājis tādos karstajos punktos kā Sīrija, Turcija un Irāka. Viņš stāstīs par žurnālista darbu ekstrēmos apstākļos. Otra raidījuma eksperte būs klīniskā psiholoģe un krīžu centra “Skalbes” vadītāja Marija Ābeltiņa, kas skaidros kā uz cilvēka psihi iedarbojas spēcīga, uz vardarbību vērsta ideoloģija.

Pēc diskusijas, pulksten 22:20, būs skatāma ASV 2014.gadā uzņemta dokumentālā filma “Aci pret aci ar Islāma valsti”. Filma atklāj patiesību par teroristisko grupējumu, kas dēvē sevi par “Islāma valsti Irākā un Levantē”. Viņu ideoloģija ir “Ikviens, kurš nav ar mums, ir ienaidnieks un var tikt uzskatīts par bezdievi”. Šiīti, sunnīti, kristieši – katrs, kurš nepiekrīt grupējuma sagrozītajai versijai par islāma šariatu, kļūst par vajāšanu upuri.

Lai noskaidrotu, kas ir šie cilvēki, kā vārdā viņi cīnās un kas par to maksā, filmas veidotāji bezbailīgi iefiltrējas radikāļu apmetnēs, un sniedz ekskluzīvas sarunas aci pret aci ar grupējuma dalībniekiem. Daudzi, kurus sākotnēji vilinājuši grupas piesauktie solījumi pēc taisnīguma, šobrīd šķiet pārbijušies un pilnībā zaudējuši ilūzijas.