Intervija ar LTV ārzemju ziņu redaktoru Tomu Pastoru

No 27. līdz 30. novembrim Latvijas Televīzijā pirmo reizi notiek Baltijas līmeņa apmācības, kurās piesaistīti starptautiski atzīti nozares speciālisti – komunikācijas un mediju konsultante, žurnālistikas eksperte Magda Valtere /Magda Walter/ un profesionāls operators ar ilggadēju pieredzi – Macijs Aleksanders Bugajaks /Maciej Aleksander Bugajak/. Vairāku dienu apmācībās piedalās arī Lietuvas un Igaunijas sabiedrisko televīziju pārstāvji.

Četru dienu apmācību programmas mērķis ir ar teorijas un prakses metodēm pilnveidot ziņu veidošanu Baltijas sabiedriskajos medijos, atbilstoši mūsdienu starptautiskajiem standartiem. Pirms vairākiem mēnešiem eksperte analizēja Latvijas Televīzijas ziņu raidījumus un vairāku dienu garumā tikās ar LTV raidījumu veidotājiem, lai izprastu un konstatētu, kurās jomās nepieciešama izaugsme un pilnveidošanās. Tika analizēti raidījumi, to vizuālā noformējuma veidošana, ziņu sagatavošana, filmēšana un atspoguļošana TV skatītājiem. Īpaša uzmanība tika veltīta intervijām – to elementu nozīmei un dažādo interviju veidu niansēm.

Šo dienu laikā eksperte, ņemot vērā iepriekš veiktā audita rezultātā gūto informāciju, strādās ar sabiedrisko televīziju darbiniekiem, maksimāli plaši eksponējot iespējas, kuras Eiropas un pasaules pieredze var sniegt. “2014.gada rudenī pirmo reizi saskaroties ar LTV komandas darbu un runājot ar LTV Ziņu dienesta darbiniekiem, biju patiesi pārsteigta, ka nelielas valsts sabiedriskais medijs, teju pats saviem spēkiem spējis tik strauji augt un pietuvoties Eiropas vadošo ziņu dienestu kvalitātes un atbildības līmenim,” uzsver M.Valtere, papildinot, ka arvien ir nepieciešama izaugsme un iemaņu papildināšana, bet kopumā Latvijas Televīzijas Ziņu dienests savu darbu veic tik pat labi kā Eiropas lielo valstu sabiedriskie mediji, kuriem ir pieejami salīdzinoši būtiski lielāki finanšu resursi.

Sestdien un svētdien notiks teorētiskās un praktiskās apmācības operatoriem, kuras vadīs Magdas Valteres ilggadējs kolēģis un augstākās klases televīzijas operators Maciej Aleksander Bugajak.

Savas vizītes laikā Latvijā, eksperte ir iepazinusies ar Latvijas Republikas Saeimas darbu un tikusies ar LR Ārlietu ministrijas pārstāvjiem.

Magda Valtere ir starptautiski novērtēta komunikācijas un mediju konsultante, žurnālistikas eksperte, kas ilgus gadus darbojusies politisko un starptautisko ziņu jomā, konsultējusi valsts un nevalstiskās organizācijas visā pasaulē, tai skaitā UNICEF un ANO.  Viņa ir strādājusi ASV televīzijas kanālos NBC, CNN un CNBC, kā arī CNN ASV, CNBC Asia Honkongā un NBC News Maskavā.

Ekspertes pieredze ir īpaši vērtīga LTV profesionāļiem, jo apvieno darbu kvalitatīvos un ietekmīgos Rietumu medijos ar Austrumeiropas reģiona vēstures un reāliju pārzināšanu.

“Jau no 2013.gada viena no Latvijas Televīzijas prioritātēm ir darbinieku apmācības un kompetences celšana, kuru nodrošina kā Latvijas, tā arī Eiropas un pasaules mēroga eksperti. Ir patīkami dzirdēt, ka jau strādājam labi un intuitīvi esam gājuši pareizajā virzienā, bet izaugsme nepieciešama vienmēr, īpaši mums, sabiedriskajiem medijiem, kuru misija ir strādāt visas sabiedrības interesēs ar visaugstāko atbildības sajūtu,” skaidro Latvijas Televīzijas valdes priekšsēdētājs Ivars Belte, uzsverot, ka 2015.gadā Latvijas Televīzija turpinās iesākto izaugsmi un darbu pie sabiedriskā medija misijas – kalpot Latvijas sabiedrības interesēm.

Foto: Reinis Inkēns, Saeimas kanceleja