Intervija ar Valsts darba inspekcijas direktoru Renāru Lūsi

No 27.novembra ceturtdienu vakaros pulksten 19:20 LTV1 ēterā būs skatāms četru sēriju dokumentālais stāsts “Daugavieši”. Filma vēsta par deviņiem latviešiem, kuri 2014.gada pavasarī devās ekspedīcijā uz Valdaja augstieni Krievijā, lai piedzīvotu Daugavas plūdumu visā tās garumā – no iztekas līdz pat Baltijas jūrai.

Ekspedīcijas dalībnieki devās tālajā ceļā, lai izbaudītu Daugavas tecējumu no tās iztekas Valdaja augstienē, līdz ietekai Baltijas jūrā, iepazīstot likteņupes krastus un tajos dzīvojošo cilvēku kultūru un sadzīvi, tādējādi veicinot Krievijas, Baltkrievijas un Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanos.

Mēneša laikā, no 1.maija līdz 1.jūnijam, veicot vairāk nekā 1000 kilometrus garo ceļu, ekspedīcijas dalībniekiem nācās pārvarēt negaidīti skarbus laikapstākļus: sniegu, negaisu un karsumu, kopā ar vietējiem iedzīvotājiem svinēt 9.maija svētkus, piedalīties pīļu medībās, kas izvērtās par neapdomīgu šaudīšanos un izturēt citus smagus pārbaudījumus. Tomēr ekspedīcija beidzās ar uzvaru – tika sasniegta Daugavas ieteka Baltijas jūrā.

Ekspedīcijas vadītājs Arvīds Apfelbaums stāsta: “Iespējams, esam pēdējie latvieši, kas braukuši pa dabisko Daugavas gultni Baltkrievijas teritorijā, jo pie Vitebskas ķīnieši būvē hidroelektrostaciju un upe tiek strauji aizbērta. Mēs vēl paspējām ar kajakiem izsprukt cauri vietai, kur Daugava ir vien 5 – 10 metrus plata, bet jau pēc pāris dienām televīzijā redzējām, ka arī tur upe jau bija aizbērta ciet, un nākamajiem braucējiem atliks izmantot vien apvedkanālu.”

Daugava jeb Zapadnaja Dvina, kā to dēvē augštecē, ir viens no slavenajiem vikingu ceļiem “no varjagiem līdz grieķiem”. Šis fakts kalpoja kā iedvesma daļu ceļojuma veikt ar kuģi - “Nameisis”, kas darināts pēc vikingu liellaivu parauga. Ceļš pa upi sākās ar laivām, jo izgājusī ziema ar nabadzīgo sniega kārtu aiz sevis bija atstājusi zemu ūdens līmeni Daugavā.  Kuģis ekspedīcijas dalībniekus gaidīja Vitebskas ostā, Baltkrievijā.

Ekspedīcija aizsākās ar Daugavas iztekas meklējumiem pirmajā pilsētā likteņupes krastos – Andreapolē, kas nebūt nevedās tik raiti. Šī ir viena no tām vietām pasaulē, kuras izpētei ar internetu vien nepietiek. Bibliotēkas apmeklējums ekspedīcijas dalībniekiem izraisīja nelielu šoku un mainīja ekspedīcijas gaitu.

Pilsētā tika sastapts arī novada pētnieks un vietējā muzeja izveidotājs, kuram ir savs, interesants viedoklis par vikingu klātbūtni šajos apgabalos. Viņš ceļotājiem pastāstīja arī interesantus stāstus par Andreapoli, kas reiz bijusi Pēterburgas un Maskavas aristokrātu iecienīta vieta, kaut arī pilsētas izskats mūsdienās par to nemaz neliecina.

Dokumentālās filmas “Daugavieši” sērijas būs redzamas LTV1 ēterā katru ceturtdienu no 27. novembra līdz 18. decembrim pulksten 19:15 ar atkārtojumu sestdienās pulksten 15:10.