UEFA Kausa izlozes rezultāti un Latvijas futbola klubu reakcija

Piektdien, 7. novembrī, pulksten 22:15, LTV1 tiešraidē no Latvijas Nacionālās operas būs skatāms vienīgais izcilā Bavārijas Radio simfoniskā orķestra koncerts Rīgā pasaulē slavenā latviešu diriģenta Marisa Jansona vadībā.

Rīgas - Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros Latvijas Nacionālajā operā 7. novembrī Bavārijas Radio simfoniskā orķestra izpildījumā skanēs Antonīna Dvoržāka populārā, Amerikas indiāņu un afrikāņu melodiju iedvesmotā Devītā simfonija «No Jaunās pasaules» un Dmitrija Šostakoviča Piektā simfonija re minorā, kuras pirmatskaņojums savulaik komponistam nodrošināja grandiozus panākumus. Šis koncerts būs veltījums Marisa Jansona tēva, diriģenta Arvīda Jansona simtajai jubilejai.

Mariss Jansons savu apbrīnojamo talantu ir pierādījis, strādājot ar augstākā līmeņa orķestriem, un nesis Latvijas vārdu visā pasaulē. Mariss Jansons diriģējis Oslo filharmonijas orķestri, Londonas filharmonisko orķestri, Pitsburgas simfonisko orķestri, Amsterdamas Karalisko «Concertgebouw» orķestri. No 2003. gada Mariss Jansons strādāja par Bavārijas Radio simfoniskā orķestra galveno diriģentu. Aprīlī Mariss Jansons paziņoja lēmumu atstāt karaliskā «Concertgebouw» orķestra vadītāja amatu pēc 2014./2015. gada koncertsezonas. Ar Bavārijas Radio simfonisko orķestri diriģentam līgums ir noslēgts līdz 2018. gadam.

Par savu izcilo darbu viņš ir saņēmis vairākus starptautiskus apbalvojumus: Austrijas valsts apbalvojumu «Goda krustu» par nopelniem mākslā un zinātnē, Norvēģijas valsts «Komandiera Zvaigznes» ordeni - augstāko apbalvojumu, ko Norvēģijā piešķir cittautiešiem, Londonas Karaliskās filharmonijas «Gada diriģenta» titulu un citus. Diriģentam pasniegts arī augstākais Latvijas valsts apbalvojums - Triju Zvaigžņu ordenis. Bavārijas Radio simfoniskais orķestris Marisa Jansona vadībā ir saņēmis prestižo mūzikas balvu «Grammy» par «Labāko orķestra uzstāšanos» un «Labāko klasikas albumu».