Pekinietis uzvar ikgadējā "Kennel Club" suņu izstādē ASV

Ceturtdien, 7. augustā, pulksten 23.20, LTV1 piedāvās Amsterdamas Koncertgebau un Nīderlandes Karaliskā Koncertgebau orķestra 125. gadskārtas koncertu ar diriģentu Marisu Jansonu. Rīgā dzimušais diriģents, „Grammy” balvas laureāts Mariss Jansons Nīderlandes Karalisko Koncertgebau orķestri vadīja no 2004. līdz 2014. gadam. Pēc koncerta pulksten 01.25 LTV demonstrēs videofilmu par Marisu Jansonu.

Vienu no pasaulē izcilākajām koncertzālēm – Amsterdamas Koncertgebau - oficiāli atklāja 1888. gada 11. aprīlī. Sabiedrības interese bija tik milzīga, ka Amsterdamā izveidojās tās vēsturē pirmais satiksmes sastrēgums. Pēc 125 gadiem Amsterdamas Koncertgebau un Nīderlandes Karaliskais Koncertgebau orķestris rīkoja jubilejas koncertu ar toreizējo virsdiriģentu Marisu Jansonu, bet solo izpildīja trīs pazīstami viesmākslinieki – vijolniece Janīne Jansena, baritons Tomass Hempsons un pianists Lans Lans. Svētku koncerta programmā, godinot orķestra kādreizējos diriģentus, iekļauti komponistu Mālera un Štrausa skaņdarbi, un tiks atskaņotas arī Cimmermaņa, Prokofjeva, Čaikovska un Sensānsa kompozīcijas.

Šī orķestra 125 gadu ilgajā vēsturē Mariss Jansons bija tikai sestais tā diriģents. Iepriekš Mariss Jansons vadījis Oslo, Londonas, Pitsburgas un Bavārijas radio orķestrus. 2006. gadā diriģentam piešķirts II šķiras Triju Zvaigžņu ordenis. 2014. gadā Mariss Jansons nolēma pamest darbu orķestra virsdiriģenta amatā.