Polijas opozīcijai panākumi vietējās vēlēšanās

Pirmajās Lieldienās, svētdien, 20. aprīlī, pulksten 18.50, ieskanēsies jaunais klasiskās mūzikas talantu konkurss „Radīti mūzikai” - nebijis notikums televīziju šovu vēsturē Latvijā. Turpmāk katru svētdienas vakaru savu talantu un personības šarmu pierādīs astoņi aizrautīgi jaunie mūziķi.

Visjaunākās „Radīti mūzikai” dalībnieces, topošās vijolnieces Sabīnes Sergejevas (15) sapnis ir reiz spēlēt Stradivari vijoli, taču jaunā mūziķe arī atzīst, ka par labāku instrumentu sapņot var vienmēr, taču galvenais ir un paliek meistarība. Tagad Sabīne nespēj sevi iedomāties spēlējam citu instrumentu un vēlas savā mūzikas ceļā sasniegt pietiekamu profesionalitāti un iespēju spēlēt ļoti organisku mūziku, kas viegli saprotama klausītājiem.

Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolas absolvente, jaunā dziedātāja Marlēna Keine (23) (soprāns) šobrīd mācās Igaunijas Mūzikas un Teātra akadēmijas vokālās katedras bakalaura 3. kursā. Viņa jau debitējusi Latvijas Nacionālajai operā, Tallinas Nacionālajā operā un nākotnē sapņo par pasaules vadošo operteātru skatuves dēļiem.

Jaunais sitaminstrumentu virtuozs Mikus Bāliņš (22) šobrīd studē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā pieredzējušo mūziķu Edgara Saksona un Riharda Zaļupes vadībā. Par savu līdzšinējo „zvaigžņu stundu” topošais mūziķis uzskata dalību koncertā „Sitaminstrumentu zvaigznes” Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā, bet nākotnē gribētu uzstāties kopā ar mūziķi Keiko Abi.

Arī topošais sitaminstrumentālists Elvijs Endelis (23) studē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā pie pedagogiem Riharda Zaļupes un Edgara Saksona. Neskatoties uz ātro dabu, Elvijam vismīļākā ir tieši romantiskā mūzika, bet šībrīža sapnis – nospēlēt solo ar Berlīnes filharmonijas orķestri.

Jaunā pianiste Katrīna Gupalo (23) mācās Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas 2. kursa maģistrantūrā profesora Sergeja Osokina klavieru klasē un ir uzņemta Londonas Karaliskās Mūzikas akadēmijas maģistrantūrā. Katrīna uzskata, ka mūzikai pievērsusies lielā mērā pateicoties ukraiņu asinīm – viņas tēta mamma ir ukrainiete. Katrīna savā īpašumā gribētu iegūt gan savas „Steinway” klavieres, gan motociklu.

Kaspars Šmits (22), kurš spēlē iespaidīgo pūšaminstrumentu tubu, aptuveni četrpadsmit gadu vecumā bija izlēmis izstāties no Smiltenes mūzikas skolas un tagad lielu paldies var teikt savam skolotājam par pūlēm viņu noturēt mūzikas lauciņā. Nākotnē viņš vēlētos spēlēt Latvijas Nacionālajā operā un uzstāties kopā ar pasaulslaveno tenoru Andrea Bočelli.

Jaunais pianists Dainis Tenis (21) savu līdz šim iespaidīgāko zvaigžņu stundu piedzīvojis pirms pāris mēnešiem, uzstājoties „L’Escale” koncertzālē Francijā. Tā kā viņa mamma vienmēr vēlējusies spēlēt klavieres, bet šo sapni nepiepildīja, tas īstenojies nākamajā paaudzē. Bet Daiņa visbiežāk dungotā dziesmiņa bērnībā bija lietuviešu tautasdziesma „Du Gaideliai” jeb „Divi gailīši”, jo viņa tētis ir lietuvietis.

Marks Viļenskis (18), kurš apgūst čella spēli Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā, atzīst, ka mūzikas ceļu izvēlējies, pateicoties ģimenes ietekmei. Viņš no agras bērnības atceras vecvecmāmiņas Nadeždas dziedātās dziesmas, savukārt apgūt čella spēli izvēlējies tēvoča čellista Ruslana Viļenska iespaidā. Nākotnē topošais mūziķis vēlētos piedalīties „Verbier” festivālā Francijā, kā arī uzstāties kopā ar pazīstamo koklētāju Laimu Jansoni.

Pirmo reizi Latvijas televīzijā būs skatāms izklaidējošs šovs, kura pamatā ir klasiskā mūzika. Jaunos talantus tiešraidēs vērtēs žūrijas pārstāvji – diriģents, Valsts akadēmiskā kora „Latvija” mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais, komponists, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors Juris Karlsons, bet trešais žūrijas loceklis katru nedēļu būs cits klasiskās mūzikas pārstāvis. Rezultātus noteiks žūrijas eksperti un raidījuma skatītāji telefonbalsojumā.

Vairāk informācijas par šovu un dalībniekiem: www.ltv.lv/lv/kultura/radiiti-muzikai/.