Kiberaizsardzība kļūs par svarīgu NATO prioritāti

LTV1 no 9. marta svētdienās pulksten 21.40 demonstrēs pašu jaunāko un noslēdzošo sezonu detektīvseriālam par slaveno, skatītāju iemīļoto izmeklētāju Erkilu Puaro. Aktieris Deivids Sušē šarmantā beļģa lomu spēlējis jau divdesmit piecus gadus un neļauj savam varonim zaudēt pievilcību pat noslēdzošās sezonas izskaņā, kur Puaro skatītājiem parādās pustumšā zālē ratiņkrēslā, gaidīdams Agatas Kristi piespriesto bojāeju. Tomēr līdz fināla priekškaram detektīvam vēl daudz paveicams!

Intervijā televīzijai BBC Deivids Sušē neslēpj, ka viņu nodarbina tik tipiskais jautājums „kur gan palicis laiks?” – viņš labi atceras, kā kopā ar sievu skatījies pašu pirmo sēriju. Pēc ceturtdaļgadsimta pavadīta kopā ar Puaro tēlu, aktieris atklāj, cik patiesībā grūts darbs bijis saglabāt uzticību Kristi veidotajam varonim, neieviešot savas korekcijas. Katru reizi, gatavojoties jaunai filmēšanai, viņš pārlasījis detektīvromānus un skatījies iepriekš veidotos materiālus. Laukumā aktieris pavadījis divpadsmit filmēšanas stundas ar pielīmētām ūsām un kostīmos, kas gan bijuši švītīgi, bet ne gluži ērti.

Gadu gaitā seriālā savu karjeru uzsākuši arī citi zināmi aktieri, piemēram, Kristofers Eklstons, kurš kļuva pazīstams kā galvenās lomas atveidotājs britu kulta seriālā Doctor Who un nesen spēlējis filmā Tors: Tumsas karaļvalsts. Tāpat 2004. gadā seriālā parādījusies Emīlija Blanta (Sātans Pradas brunčos, nesenāk – Laika cilpa).

Noslēdzošajās sērijās Puaro atkalapvienojas ar tādiem seniem draugiem kā agrāko pārinieku kapteini Heistingsu un uzņemas jaunas izmeklēšanas – kārtējo reizi apliecinot savu pelēko šūniņu apbrīnojamo darbspēju. Puaro nekļūdīgi spēj sajust iespējamos motīvus un izprast katra noziegumā iesaistītā psiholoģiju. Aizraujošākais brīdis, nenoliedzami, ir atrisinājums, kur Puaro sapulcina visus vienkopus un atklāj savu domu pavedienus. Seriāla izskaņā Puaro arvien spēcīgāk apjauš, ka izmeklētāja darbam veltījis visu savu dzīvi, palikdams neprecējies. Šis ir brīdis, kad aiz smalkajām manierēm un asprātīgās sarunu mākslas taps skaidri redzama detektīva varonība un misijas apziņa.

Daudzsēriju filmas cienītāji jau zina, ka stāsti par Puaro piedāvā ne vien aizraujošu iespēju sekot līdzi detektīvmīklu minēšanai un izvirzīt savas versijas, bet arī iespēju redzēt skaistu Lielbritānijas arhitektūru, brīnišķīgus kostīmus un smalkus apģērbus.

Agata Kristi. Erkils Puaro
Detektīvseriāls, Lielbritānija 2013, 12+
Galvenajā lomā: Deivids Sušē