Eiropa veras vaļā

„Jau ziņojām, ka Latvijas Televīzijai (LTV) tika liegta iespēja translēt U-20 Eiropas basketbola čempionāta spēles no Tallinas. Starptautiskā basketbola federācija (FIBA) bija pārdevusi raidtiesības starptautiskajai mediju aģentūrai «The Sportsman», kas atteicās LTV nodrošināt raidīšanas licenci. Lai gūtu skaidrojumu šādai attieksmei un izprastu, kas darāms, lai nākotnē šādas situācijas neatkārtotos, esam vērsušies FIBA pēc skaidrojuma un lūguma rast iespēju šādus gadījumus vairs nepieļaut,” skaidro VSIA LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte, uzsverot, ka LTV kā sabiedriskā medija uzdevums ir atspoguļot nācijai svarīgus notikumus un sniegt operatīvu informāciju.

„U-20 Eiropas basketbola čempionāta izšķirošās spēles, kurās piedalījās Latvijas izlase, LTV nebija iespējas pārraidīt, jo mediju aģentūra „The Sportsman” strikti atbildēja, ka licences pārdošanas darījumu jau noslēgusi un turpmākā komunikācijā ar LTV neiesaistījās. Tā kā licence nav pārdota nevienai TV kompānijai, bet tikai portālam Delfi, kas pārraidīja spēles Latvijā un Lietuvā, acīmredzot tā būtu jāuzskata par „The Sportsman” stratēģiju,” spriež I. Belte, piebilstot, ka šobrīd LTV galvenais mērķis ir izprast, kādēļ izveidojās šāda situācija un kā nepieļaut līdzīgu gadījumu atkārtošanos nākotnē. „Mums ir žēl, ka televīzijas skatītājiem nebija iespējas just līdzi Latvijas sportistu izcilajiem panākumiem un novērtēt profesionālo sniegumu,” saka I. Belte, piebilstot, ka licences īpašniekam būtu pienākums izvēlēties tādu mediju, kas spēj kvalitatīvi nodrošināt visas valsts teritorijas apraidi.

„Šādu turnīru raidtiesības mēs savlaicīgi nepērkam vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, notiekošās spēles parasti nepiesaista būtisku skatītāju interesi un ne vienmēr tiek filmētas. Turklāt vairāku spēļu pārraidīšana izmaksā diezgan dārgi - bez garantijas, ka Latvijas komanda iekļūs turnīra izšķirošajā fāzē. Junioru vecuma sportā rezultāti ir grūti prognozējami,” paskaidro VSIA LTV valdes loceklis programmu attīstības jautājumos Sergejs Ņesterovs. Viņš uzsver, ka iepriekšminētie iemesli vedina vajadzības gadījumā operatīvi iegādāties atsevišķu spēļu raidtiesības. „Iepriekš LTV tā ir rīkojusies jaunatnes hokejā, FIBA kausā basketbolā un vēl vairākos gadījumos, taču U-20 situācija bija pilnīgi negaidīta, jo ar LTV pat netika apspriests finanšu jautājums, bet dots strikts atteikums,” stāsta S. Ņesterovs.

Valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību „Latvijas Televīzija” ir moderns medijs, kas atspoguļo sabiedrības intereses televīzijas kanālos LTV1 un LTV7 (internetā – www.ltv.lv un www.lsm.lv). VSIA LTV skatītājiem Latvijā un ārpus tās robežām piedāvā operatīvu, objektīvu informāciju par sabiedriskajiem procesiem Latvijā, Baltijā un pasaulē. Sabiedriskās raidorganizācijas darbību uzrauga Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP). Pašreiz uzņēmums nodrošina vairāk nekā 450 darbavietas.

Latvijas Televīzija ir pirmā televīzija Baltijā. LTV (tolaik - Rīgas televīzijas studijas) pirmā pārraide notika 1954. gada 6. novembrī.

Papildinformācija:

Laura Brokāne
Komunikācijas speciāliste

Tālr. 67200751
Mob. 27491279
E-pasts: [email protected]