Sastrēgumstunda

"Sastrēgumstundā" – kāda būs nākamā valdība?

Kreituse: aiz prezidenta muguras nestāv „mazs cilvēks ar lielu cepuri un nav Sprīdītis"

Valsts prezidents Andris Bērziņš jaunās valdības veidošanas procesā nav marionete „maza cilvēka ar lielu cepuri« rokās, Latvijas Televīzijas raidījumā „Sastrēgumstunda» pauda politoloģe Ilga Kreituse.

„Es redzu personību, kura vienu brīdi visiem šķita tāds ļoti mierīgs, vadāms, lēnīgs, un tagad pēkšņi cilvēks veic krasākas kustības, bet tie nav spējīgi noreaģēt uz tām. Šoreiz prezidenta kustības daudz asākas nekā no partiju puses. Mainās spēles noteikumi. Protams, prezidentam ir simpātiski kādi politiski spēki, bet teikt, ka viņš ir marionete, kuru vada kāds mazs vīriņš ar lielu cepuri un nav Sprīdītis, nekādi nepieņemšu, jo viņam nav nepieciešamība pēc šīs vadības," tēlaini izteicās Kreituse.

Arī politologs Ivars Ījabs, gan demisionējušais ministrs Edmunds Sprūdžs neredz oligarhu intereses jaunās valdības izveidē.

Kreituse arī pauda viedokli, ka no „Vienotības« puses tā bijusi nekorekta rīcība, vēlreiz nosaucot Arta Pabrika kandidatūru, tādējādi pārbaudot, kurš ir stiprāks – prezidents vai „Vienotība».

Pēc Kreituses domām, pašreizējo situāciju izveidojusi tieši „Vienotība« „ar to, kā viņa attiecas pret savām tiesībām izvirzīt premjera kandidātu». Viņa uzsvēra, ka premjera amata kandidātu nosauc prezidents, nevis partija.

„Šodienas situācija ir, ka tam, kam ilgstoši ir bijusi vara un noteicošais vārds, sāk zaudēt, bet zaudēt arī vajag ar cieņu," aicināja Kreituse.

Viņa arī uzskata, ka Satversmē būtu jānosaka laika periods, kādā Valsts prezidentam jānominē premjera amata kandidāts un kādā ir jāizveido jauna valdība.

Savukārt prezidenta padomnieks Reinis Bērziņš raidījumā uzsvēra, ka prezidents vēlas, lai nākamā valdība būtu kvalitatīvāka un rīcībspējīga, lai neatkārtotos iepriekšējās valdības kašķi. Viņš arī norādīja, ka kārtība, kā tika virzīti „Vienotības" premjera amata kandidāti, bija neveiksmīga un nepārliecinoša.

Prezidenta padomnieks arī pieļāva tehniskās valdības esamību līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām. „Tas ir iespējams variants, bet es neteiktu, ka tas ir vēlams variants, un pēc iespējas ātrāk ir jāsastāda jauna valdība," teica Bērziņš.

Jau vēstīts, ka pēc Zolitūdes traģēdijas demisionējusi Valda Dombrovska („Vienotība«) valdība. Prezidents ar partijām ir veicis divas sarunu kārtas, noraidot „Vienotības» premjera amata kandidātu Arti Pabriku.

**

Politoloģe par reālāko kandidātu premjera amatam uzskata Reiru

Politoloģe Ilga Kreituse par reālāko kandidātu premjera amatam uzskata Saeimas budžeta komisijas vadītāju Jāni Reiru („Vienotība").

Kreituse Latvijas Televīzijas raidījumā „Sastrēgumstunda« pauda viedokli, ka Reirs pārzina fiskālo politiku un „šī kandidatūra ir visreālākā». Tomēr viņa vērsa uzmanību, ka Latvijas politiskās situācijas problēma ir tā, ka premjers nav partijas līderis. Šo īpatnību esot grūti saprast arī Vācijā un Lielbritānijā.

Ja partijas vadītājs būtu arī premjera amata kandidāts, prezidentam būtu vieglāk nosaukt valdības vadītāju.

Arī politologs Ivars Ījabs atzina, ka „Vienotība" būs galvenais spēlētājs jaunās valdības izveidē, un Reirs ir viens no reālākajiem kandidātiem.

Ījabs gan aicināja tik daudz runāt nevis par personālijām, bet gan darbiem, kas tiek sagaidīti no jaunās valdības 10 mēnešos līdz Saeimas vēlēšanām.

Runājot par jaunās valdības darāmajiem darbiem, Mērsraga mērs Lauris Karlsons aicināja „beigt ņemties ar nodokļiem un izlabot mikrouzņēmuma nodokļa izmaiņas". Tāpat viņš sagaida kardinālu reģionālās politikas maiņu, jo pašlaik to var salīdzināt ar Mao Dzeduna realizēto politiku. Karlsons ir pārliecināts, ka valdība cenšas iznīcināt mazās pašvaldības.

Arī uzņēmēja Lienīte Caune aicināja jauno valdību neaiztikt nodokļus šajos 10 mēnešos.