Mobings. Izdzīvošanas skola. LTV dokumentāla filma

LTV Ziņu dienesta veidotā dokumentālā filma ‘’Mobings. Izdzīvošanas skola’’ dokumentē piecu cilvēku – gan mobinga upuru, gan agresoru emocijas un pārdzīvotā radītās sekas. Filma neierasti plaši paver durvis uz pārdzīvojumiem, kas saistīti ar pusaudžu un jauniešu savstarpējo vardarbību. Vardarbība slēpjas visdažādākajās formās, tostarp fiziskos un emocionālos pāridarījumos, izstumšanā no bariņa vai pat apņirgāšanā virtuālajā vidē.

Filma piedāvā atpazīt sajūtas, kas visbiežāk tiek slēptas pat no tuvākajiem draugiem un ģimenes. Savā pieredzē dalās gan jaunieši, kuri vēl mācās, gan tie, kuri skolu jau beiguši, bet mobinga pārdzīvojumus nespēj aizmirst, kā arī kāds zināms Dailes teātra aktieris, kurš bijis nevis upuris, bet agresors. Kādēļ agresori izvēlas darīt pāri citiem? Kā tas ietekmē turpmāko dzīvi gan pāridarītājam, gan upurim? Kādēļ Latvija ir pārliecinoša līdere skolēnu savstarpējā izsmiešanā un vardarbībā? Un galu galā – ko darīt lietas labā? Atbildes uz šiem jautājumiem filmas autori meklē ar galveno varoņu un ekspertu palīdzību.

«Bērnu un jauniešu savstarpējā ņirgāšanās nav nekāda jauna parādība. Tā atspoguļo konkrētas sabiedrības iezīmes. Taču redzot, ka Latvijā no visām OECD valstīm situācija ir vissliktākā, proti, pie mums no mobinga cieš katrs trešais skolēns, jautājums ir – ko tas liecina par mums? Ko mēs darām nepareizi?’’ norāda filmas scenārija autore, LTV ZD žurnāliste Danuta Juste. ‘»Strādājot pie filmas vairāk nekā pusgadu, redzu, ka dažāda veida mobings jauniešu vidū tiešām ir aktuāls un bieži liek patērēt vairāk resursu nekā, piemēram, mācībām vai patīkamiem hobijiem. Vecākiem par to lielākoties ir ‘'tumša bilde’’ – nereti viņi nemaz nezina, ka bērns skolā tiek apsmiets, un pat vēl vairāk – nenojauš, ka viņu bērns ir tas, kurš pazemo citus.

Savukārt pedagogi, ja vien nesaņem pietiekamu atbalstu no skolas vadības, neziņā, ko iesākt, noplāta rokas un pagriež galvu citā virzienā. Es ļoti novērtēju un esmu pateicīga katram filmas varonim par drosmi būt atklātam un uzticēt savu stāstu. Piemēram, vai zinājāt, ka jaunietim ir tik būtiski iekļauties bariņā, un mirklī, kad viņu no tā izstumj, tas principā ir eksistenciāls sabrukums? Un ja operatīvi netiek sniegts pienācīgs atbalsts, tas var būt pamats domām vai pat mēģinājumam izdarīt pašnāvību,’’ stāsta filmas autore.

Režisors: Uģis Kronbergs.

Scenārija autore: Danuta Juste.

Operatori: Lauris Dundurs, Uvis Burjāns, Normunds Pavlovskis.