V.I.P. 11. janvāris. Fināls. Erudītu spēle

Klāt 2021. gada pirmais lielais fināls, kurā par uzvarētāja godu cīnīsies divas no četrām Latvijas nopietnākajām erudītu apvienībām. Atceramies, ka dueli sāka Lielā viktorīna un Prāta spēles, otrā pusfinālā tikās Latvijas Radio Lieliskā Piecinieka komanda un Latvijas Erudītu līgas komanda. Piedalīties finālā mandātu ieguva Lielās viktorīnas komanda, kapteinis Zigmunds Fricsons, un Lieliskā Piecinieka komanda, kapteinis Ivo Krumholcs. Uģis Joksts finālistiem būs sarūpējis ļoti nopietnus jautājumus.

Dalībnieki:

Zigmunds Fricsons ir «Lielās viktorīnas» komandas kapteinis, interesē geokešings jeb slēpņošana, rogainings un ceļošana. Organizē un vada dažādus pasākumus, seko līdzi sporta notikumiem. Patīk Rubika kuba salikšana ar skrūvgrieža palīdzību, apzināti apmaldīties nekurienē un mēģināt tikt laukā «sausām kājām».

Māris Romanovskis ir jurists. Interesē sports, mūzika, kino un seriāli; seko līdzi sporta notikumiem pasaulē un Latvijā, dejo tautas dejas. Mīļākās jautājumu tēmas saistītas ar sportu, mūziku un ģeogrāfiju.

Andris Spricis ir erudīcijas spēļu fans, kurš nāk no pilsētas, kurā Krišjānis Valdemārs 1864. gadā dibinājis jūrskolu. Augstāko izglītību ieguvis ēkā, kuras tuvumā atrodas Mstislavam Keldišam veltīts piemineklis. Darba vieta ir ielā, kas nosaukta par godu Aleksandram Čadarainim.

Ivo Krumholcs – komandas kapteinis, Latvijas Radio raidījuma «Ļieliskais piecinieks» vadītājs un viens no izveidotājiem. Ja Latvijā piešķirtu Spēļu maģistra grādu, tad, iespējams, viņš būtu pirmais, kas to pelnījis.

Jānis Barbans – ģeogrāfs, vairākkārtējs «Lieliskā Piecinieka» čempions, Ģeogrāfu Mafijas biedrs. Stāsta, ka tieši pateicoties viņam, Ģeogrāfu komandas parasti svin nozīmīgas uzvaras erudīcijas spēlēs. Ierasti sniedz pārdomātas un precīzas atbildes.

Edgars Apse – vairākkārtējs «Lieliskā Piecinieka» čempions, citos erudīcijas turnīros piedalās ar vienā komandā ar Ivo, ko sauc «Stikla Kalns». Abi bieži saprotas no pusvārda