Daudz laimes, jubilār! Ligita Dēvica

Ligita Dēvica nesen svinēja nozīmīgu jubileju – 80. Ligita visu mūžu bijusi skaista, dabas smalki zīmēta, šķiet, pat ēteriska būtne, taču aiz ārējā trausluma – apņēmība un gribasspēks. Un kā gan ne – dzimusi Latvijas armijas virsnieka ģimenē.

Beigusi Liepājas 5.vidusskolu (1959), Rīgas kultūras un izglītības darbinieku tehnikuma Režijas nodaļu (1961), Baltijas flotes Drāmas teātra studiju (1963), LVK teātra fakultāti (1970). Valmieras Drāmas teātra aktrise kopš 1963. Valmieras teātra mājas lapā par aktrisi rakstīts: «Plašu iespēju māksliniece ar prasmi īstenot režisora ieceres un organiski iedzīvoties žanriski atšķirīgās lomās.»

Režisors Oļģerts Kroders par viņu teicis: „Talantīga, ļoti patstāvīga aktrise, tāpēc ar viņu nav viegli strādāt, jo viņa ātrāk mierā neliksies, kamēr nebūs viss skaidrs līdz pēdējam sīkumam. Un rezultātā vienmēr viss iznāk labi.” Aktrise tam piekrīt, viņa, gluži kā ķirurgs, urbina tēlu, pa gabaliņam vien. Ne velti Ligitai ir arī režijas diploms.

„Teātrī dabū to, kas cilvēkam visvairāk vajadzīgs – nepārtrauktu garīgo attīstību,” Ligita dalās domās par savu profesiju. «Aktieris jau pats par to nemaz nedomā, vienkārši iet no lomas uz lomu, no režisora pie režisora. Un tas teātris ir tik interesants, tik dziļš, tur notiek tik svarīgas lietas, pat ja mēs to nemaz neapzināmies.»

Ligita Dēvica ir Triju zvaigžņu ordeņa kavaliere (2010). Saņēmusi Valmieras pilsētas pašvaldības apbalvojumu „Goda valmieriete 2011”, balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā (2013).

Tomēr šķiet, ka viņas mūža loma ir Katrīna Latvijas Televīzijas videofilmā «Likteņa līdumnieki» (rež. V. Lejiņa, L. Hirša, 2003–2006), katrā ziņā tā aktrisi padarīja ļoti populāru visā Latvijā.