Kas jāmaina Latvijas sportā? - Ļašenko pirmais pusgads LFF vadībā. Kas paveikts?

Jau pusgadu Latvijas Futbola federācijas prezidenta amatā atrodas Vadims Ļašenko. Futbola vadības grožus viņš pārņēma sarežģītā laikā, kad futbola sabiedrībā bija vērojama liela šķelšanās, bet paša sporta veids tēls sabiedrības acīs bija sasniedzis pagrīdi. Intervijā Latvijas Televīzijai Ļašenko pie padarītajiem darbiem uzskaita infrastruktūras attīstības projektus.

Intervija - Vadims Ļašenko, LFF prezidents

«Mēs saņēmām divdesmit pieteikumus. No tiem septiņus mēs realizēsim. Nākamgad plānojam realizēt vismaz divus».

Kā vienu no panākumiem Ļašenko min panākto izlīgumu ar būvkompāniju „Arčers”  nenotikušajā futbola stadiona celtniecības projektā. Futbola federācijai nenāksies šķirties no nepilniem 400 tūkstošiem eiro , kas pēc nelabvēlīga tiesas sprieduma  federācijai bija jāmaksā būvniekiem. Delfi.lv sporta redaktoram Uldim Strautmanim ir aizdomas, ka ir notikusi kāda aizkulišu vienošanās, kuras rezultātā „Arčeram” apsolīta iesaiste jaunu infrastruktūras objektu būvniecībā.

Intervija - Uldis Strautmanis, «Delfi»sporta redaktors

«Būs šie projekti. Un, ja būvēs „Arčers»… Protams, ir labi, ka Latvijas futbolam nevajag šķirties [no naudas], bet, es domāju, pastarpināti Latvijas futbols tāpat samaksās firmai „Arčers”. Pastarpināti, netieši. Neticu, ka kāds būtu gatavs atteikties no, teiksim, trīs mēnešu algas. Nu, nebūs. Tā ka pa kaut kādiem kanāliem tā naudiņa nonāks „Arčers” kontā, es domāju. ”

Intervija - Vadims Ļašenko, LFF prezidents

«Es teikšu godīgi: mēs par to vispār nerunājām un tā nebija starp mūsu prioritātēm. Mums galvenais bija parakstīt mierizlīgumu, nerunājot par kaut kādiem nākotnes projektiem.»

Pirms vasarā notikušajām Futbola federācijas prezidenta vēlēšanām Ļašenko prezentētā programma bija lasāma uz 32 lapām. Tajā bija izcelti vienpadsmit dažādi attīstības virzieni – sākot ar spēlētāju, treneru un klubu attīstību, beidzot ar godīgas spēles principiem. Ar programmas izpildi pagaidām sokas visai gausi. Vēl pie padarītajiem darbiem Ļašenko izceļ treneru prēmēšanas sistēmas atjaunošanu. Federācijas prezidents skaidro, ka darbus kavējis fakts, ka šogad nācies strādāt jau ar iepriekš apstiprinātu budžetu.

Intervija - Vadims Ļašenko, LFF prezidents

«Visi jautājumi, kas bija pacelti, - gandrīz visus mēs īstenosim nākamgad. Ceram, ka visus tos, kas kritizē federāciju – kas ir loģiski – mums izdosies apmierināt un nākamgad mēs īstenosim viņu vēlmes.»

Intervija - Uldis Strautmanis, «Delfi»sporta redaktors

«Šeit, es domāju, vēl kāds laiciņš. Ja neizdosies viņam izlavierēt par šiem solījumiem, kas ir sadoti, neoficiāli kabinetos un braukājot pie biedriem, tad varētu kāds biedrs arī piecelties.»

Banku augstskolas docents Kristaps Lešinskis ir Latvijas futbola līdzjutējs ar vairāku desmitgažu stāžu. Viņš uzskata, ka kopumā futbols Latvijā šobrīd atrodas labākā situācijā nekā varētu šķist ierindas vērotājam no  malas, jo esot jūtami uzlabojies Virslīgas čempionāts un arī bērnu un jauniešu futbolā masveidības rādītāji ir labākie Latvijā. Tomēr futbola publiskais tēls pamatīgi iedragā tā prestižu sabiedrībā, līdz ar to – kavē arī attīstību.

Intervija - Kristaps Lešinskis, Ilggadējs futbola līdzjutējs

“Šīs divas lietas, kuras publiskajā telpā ir pilnībā acīmredzamas: nacionālās izlases rezultāti un vispār tas, ko cilvēki runā par futbolu, kā viņi uztver lietas un ko parāda virsraksti medijos. Tās ir lietas, pie kurām ir jāstrādā.

Gan es pats, gan, es zinu, arī citi līdzjutēji – viņiem tas mērs ir pilns un ir pat teikuši, ka šādās situācijās neies atbalstīt komandu stadionā, klātienē, jo kaut kādā brīdī ir jāprotestē ar kājām. Kad redzi, ka situācija ir nenormāla.”

Uldis Strautmanis kā vienu no Ļašenko trūkumiem min publisku atbildības neuzņemšanos un izvairīšanos no situācijām, kad pašam jāskaidro federācijas lēmumi. Tā, piemēram, kopš vasaras Ļašenko joprojām nav atradis laiku plašākai intervijai.

Intervija - Uldis Strautmanis, «Delfi»sporta redaktors

«Arī par citiem jautājumiem, kad es esmu zvanījis. „Uldi, es par šo nē. Paprasi Edgaram viedokli.» Vai kādam citam. Bet par citiem jautājumiem, kad kaut kas ir jālemj, tad Vadims ir klāt. Tiklīdz jārunā masu medijos, tā Vadima nav.”

Nākamgad Latvijas Futbola federācija svinēs 100 gadu jubileju. Strādājot ar nu jau paša rokām sastādītu budžetu, Ļašenko būs mazāk pretargumentu federācijas biedru neapmierinātībai. Kas beigsies pirmais – federācijas simtgades svinības vai Ļašenko izsniegtais uzticības kredīts – tā būs viena no nākamā gada intrigām Latvijas futbolā.