Kas jāmaina Latvijas sportā? - Kāda ir sportistu atbildība nodokļu maksātāju priekšā?

Šā gada laikā aktīvās sporta gaitas noslēguši vairāki elites līmeņa atlēti. Kā skaļākie piemēri izceļami titulētā svarcēlāja Rebeka Ibrahima, olimpiskais čempions bobslejā Jānis Strenga un vēl viens bijušais bobslejists Helvijs Lūsis. Iemesli karjeru beigšanai katram savi, taču tas nemaina faktu, ka tuvākajās olimpiskajās spēlēs nāksies iztikt bez vairākiem ilggadējiem Latvijas Olimpiskās vienības dalībniekiem. Sportistiem, kuru karjeru norisi galvenokārt uzturējuši nodokļu maksātāji, un darījuši to ar konkrētu mērķi – sekmēt Latvijas delegācijas konkurētspēju olimpiskajās spēlēs. Tas raisa jautājumu: kāda ir Olimpiskās vienības sportistu atbildība sabiedrības priekšā?

Intervija - Einars Fogelis, LOV valdes priekšsēdētājs

“Pirmā atbildība mums ir katram pret sevi un, protams, pret valsti kopumā. Tā nav saistīta tikai ar to atbalstu vai ar naudas daudzumu, materiālām lietām, kuras mēs šajā dzīvē esam saņēmuši.

Mums ir jārunā par tādu vienu ļoti svarīgu jautājumu, kas šobrīd ir milzīgi aktuāls pasaulē. Tā ir šī te sportistu mentālā veselība. Tā ir viena lieta, ko valsts ir devusi sportistam. Otra lieta, ko valsts ir gatava dot sportistam tajā mirklī, kad karjera beidzās. Kad ir milzīgas psiholoģiskās problēmas.”

Intervija - Kārlis Lejnieks, LOK ģenerālsekretārs

«Viņi izcīna savu vietu ar rezultātu. Attiecīgi viņi tiek papildus finansēti no nodokļu maksātāju naudas. Viņos investē, lai būtu šie sasniegumi. Ja viņi tiek dotēti, viņos tiek investēts, tad viņiem ir jābūt atbildīgiem pret sabiedrību, viņiem ir jābūt kā piemēram.»

Īpašas diskusijas raisošs ir Rebekas Ibrahimas, agrāk pazīstamas kā Koha, piemērs. Sportiste par karjeras beigām oficiāli paziņoja augusta sākumā, taču faktiski to bija noslēgusi jau iepriekš. Vairākus mēnešus pirms paziņojuma par viņas sportiskajām gaitām informācijas īsti nebija pat viņas treneriem, taču valsts finansējumu svarcēlāja turpināja saņemt līdz pat savam paziņojumam par karjeras beigām.

Intervija - Einars Fogelis, LOV valdes priekšsēdētājs

«Kad Rebekai Kohai tika apturēts šis te LOV finansējums. Ja nemaldos, mēs runājām pēc LOK vēlēšanām. Augusts! Kad Rebeka paziņoja, ka viņa vairāk savu karjeru neturpinās, ka viņai ir citas dzīves izvēles.»

Intervija - Kārlis Lejnieks, LOK ģenerālsekretārs

«Tas ir federācijas kompetencē un to mēs nākotnē redzam kā vēl lielāku instrumentu, kad par attiecīgo sporta veidu atbild konkrētā federācija, jo viņi ir kompetentāki nekā jebkurš darbinieks Latvijas Olimpiskajā komitejā vai Olimpiskajā vienībā [par to], kas reāli ar to sportistu notiek ikdienā.»

Intervija - Einars Fogelis, LOV valdes priekšsēdētājs

«Atšķirībā no visiem pārējiem sportists nevar doties uz sociālo dienestu ar savu slimības lapu, un teikt, ka es te tagad trīs mēnešus būšu rehabilitācijas režīmā un valsts uzņemās saistības. Es domāju, ka tuvākajā laikā beidzot, faktiski pateicoties arī Rebekai un citiem sportistiem, šis jautājums izkustēties no šī te nulles punkta.»

Rebeka Koha LOV budžetā – 198 966 eiro.

Sportistes panākumu kaldināšanā Latvijas Olimpiskā vienība astoņu gadu laikā ieguldījusi nepilnus 200 tūkstošus eiro. Svarcēlājas rezultāti bija pasaules elites līmenī, tāpēc ieguldījumu pamatotību ir grūti apšaubīt. Taču mūsu Tokijas spēļu galvenās medaļu cerības aiziešana neilgi pirms paša atbildīgākā starta liek runāt ne tikai par Olimpiskās vienības pienākumiem, bet arī tiesībām.

Intervija - Einars Fogelis, LOV valdes priekšsēdētājs

«Šobrīd līgums paredz konkrētus punktus, kad LOV var atprasīt ieguldīto resursu. Kā viens no šādiem gadījumiem ir minēts, ja sportists tiek diskvalificēts, ja viņš tiek pieķerts neatļautu vielu vai paņēmienu lietošanā. Vai sportists ir izdarījis kādas krimināli sodāmas lietas, kuru rezultātā viņš vairs nevar sportot. Protams, ir arī disciplīnas jautājumi, kuri tiek skatīti.»

Kārlis Lejnieks skaidro, ka pilnvērtīga Olimpiskās vienības reorganizācija tiks īstenota pēc 2022. gada ziemas olimpiskajām spēlēm. No nākamā gada sportistu attīstīšanā un uzraudzībā lielāka atbildīga tiks deleģēta federācijām. Taču tām dažādu problēmu situāciju gadījumā nebūs tiesību pašrocīgi ieturēt to sportistiem iezīmēto valsts finansējuma daļu, ko tie pašlaik saņem no Olimpiskās vienības un Olimpiešu sociālā fonda.

Intervija - Kārlis Lejnieks, LOK ģenerālsekretārs

«Ja būs pārkāpumi un tad, kad būs problēmas ar sportistiem, tad mēs attiecīgi risināsim. Šobrīd treniņu un sacensību darba nauda ir paredzēta sportistiem. Tad, kad būs zināmas problēmas ar sportistiem, tad mēs attiecīgi risināsim.»

Kā turpmāk izvairīties no tā, lai sportisti savas karjeras neturpina vairs tikai formāli – lai vēl kādu brīdi varētu turpināt saņemt valsts finansējumu? Tas ir jautājums, uz kuru atbilde sporta funkcionāriem būtu jārod jau tuvākajā laikā.