LOV reorganizācija: racionalizēšana, varas spēles vai ņirgāšanās?

SIA „Latvijas Olimpiskā vienība” dibināta 1994. gadā. Tās kapitāla daļu vairākums pieder Latvijas Olimpiskajai komitejai. Tāpat līdzīpašnieki ir Izglītības un zinātnes ministrija, kā arī Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija.

Nākamgad vienības pārvaldību sagaida lielas izmaiņas – uzņēmuma vietā tā pārtaps par nodibinājumu, kuru dibinās Latvijas Olimpiskā komiteja. Tā arī turpmāk administrēs vienības darbu, mazinot to avotu skaitu, pa kādiem valsts finansējums nonāk līdz sportistam. Olimpiskā vienība naudu turpmāk vairs nedalīs un funkcionēs tikai un vienīgi kā pakalpojumu sniedzēja. Olimpiskās komitejas ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks nespēj atbildēt uz jautājumu, vai reorganizācijas rezultātā izdosies ietaupīt valsts budžeta līdzekļus. Reorganizācijas mērķis esot palielināt to cilvēku skaitu, kas tiešā veidā strādā ar sportistiem.

Intervija - Kārlis Lejnieks, LOK ģenerālsekretārs

«Nav runa par ietaupīšanu. Runa ir par akcentu maiņu. Ja mēs pirms tam tērējām finanšu resursu uz dokumentu apstrādi, sekošanu līdzi un tā tālāk, tad šo pašu resursu es gribētu redzēt, ka mēs varam ieguldīt sportistos.»

Izglītības un zinātnes ministrija reorganizāciju atbalsta, jo tā ļautu racionalizēt valsts finansējuma sadali. Vienlaikus ministrijai joprojām ir daudz neskaidrību par Olimpiskās vienības jauno modeli.

Intervija - Edgars Severs, IZM Sporta departamenta direktors

«Tur galīgi vēl nav izstrādātas detaļas. Kā tas praktiski norisināsies, kāds būs šis mehānisms? Tur vēl ir daudz neatbildēti jautājumi, tāpēc Olimpiskajai komitejai sistēma ir jāizstrādā, jāizstāsta sportistiem, jāizstāsta sporta federācijām, jāprezentē ministrijai un tad varēs dot gala akceptu šai sistēmas maiņai.»

Kā vienu no reorganizācijas ieguvumiem Olimpiskā komiteja min durvju atvēršanu medicīnas pakalpojumu izmantošanai izcilākajiem neolimpisko sporta veidu pārstāvjiem un komandu sporta spēlēm. Realitātē vienības pakalpojumi līdz šim ir bijuši pieejami visiem, arī ar sportu nesaistītiem cilvēkiem, tiesa gan – pašiem par to maksājot. Reorganizācija neolimpisko un komandu sporta veidu pārstāvjiem nemainīs absolūti neko, jo par pakalpojumiem būs jāmaksā arī turpmāk.

Intervija - Kārlis Lejnieks, LOK ģenerālsekretārs

«Publiski nekad nav izskanējis, ka tas centrs ir atvērts un mēs redzam sasaisti ar neolimpiskajiem sportistiem. Tas līdz šim nav bijis. Es pats diezgan ilgi esmu bijis sportists, pēc tam federācijā [strādājis]. Es atvainojos, pēdējo 15 gadu laikā tāds uzstādījums nevienā brīdī nav bijis.»

Intervija - Edgars Severs, IZM Sporta departamenta direktors

«Spēkā esošais Sporta likums, kas mums ir saistošs, paredz, ka Olimpiskā vienība ir specializēta organizācija, kas nodrošina olimpisko individuālo sportistu sagatavošanos un dalību olimpiskajās spēlēs un starptautiskā līmeņa sacensībās, bet ne neolimpiskajiem sporta veidiem un ne komandu sporta veidiem».

Intervija - Mārtiņš Lazdovskis, Motosporta federācijas prezidents

«Ja mēs šādā veidā to pasniegsim vienalga kuram neolimpisko sporta veidu sportistam vai komandu sporta spēļu sportistam, es domāju, šie cilvēki to uzskatīs par ņirgāšanos.»

Latvijas Motosporta federācijas prezidents Mārtiņš Lazdovskis Olimpiskās vienības reorganizāciju salīdzina ar Ļeņina ielas pārsaukšanu par Brīvības ielu laikā, kad Latvija atguva neatkarību. Viņaprāt, elitārai valsts atbalstītu sportistu vienībai nebūtu jāaprobežojas tikai un vienīgi ar olimpiskajām disciplīnām, kas raisa mazāku rezonansi nekā atsevišķi individuālie sporta veidi un komandu sporta spēles.

Intervija - Mārtiņš Lazdovskis, Motosporta federācijas prezidents

«Mums ir pasaules čempionāts. Ja šis pasaules čempionāts ir atpazīstams, tam seko līdzi cilvēki Latvijā un pasaulē, tad kāpēc Paula Jonasa 6. vietu pasaules čempionātā, ko viņš izcīna, sacenšoties divdesmit posmos, sākot ar Ķīnu, beidzot ar Argentīnu, kāpēc mēs nevarētu pielīdzināt sestajai vietai Pasaules kausa kopvērtējumā, piemēram, biatlonā. Manuprāt, tas ir absolūti salīdzināmi.»

Gan Severs, gan Lejnieks vārdos atbalsta ideju par vienības atvēršanu arī citiem sportistiem, taču ne viens, ne otrs nemin konkrētus rīcības soļus un nepauž arī gatavību rosināt izmaiņas Sporta likumā. Viena no kuluāru versijām ir, ka Olimpiskās vienības reorganizācijas faktiskais mērķis varētu būt tās ilggadējā vadītāja Einara Fogeļa ietekmes mazināšana Latvijas sportā. Latvijas Televīzijas rīcībā esošā informācija liecina, ka Olimpiskās vienības vārds tika locīts arī īsi pirms Olimpiskās komitejas prezidenta vēlēšanām jūlijā, kad aizkulisēs tika apspriests variants uzņēmuma valdi papildināt ar ilggadējo LOK prezidentu Aldonu Vrubļevski. Pagaidām SIA „Latvijas Olimpiskās vienība” vienīgais valdes loceklis ir Einars Fogelis, taču vienības kā uzņēmuma dienas ir skaitītas.