Sastrēgumstunda

LTRK vadītājs nākamā gada budžetā neredz pamatu ekonomikas izrāvienam

Nākamā gada budžetā nav pamata ekonomikas izrāvienam, Latvijas Televīzijas raidījumā „Sastrēgumstunda" uzsvēra Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

„Ekonomikas izrāviens nākamgad noteikti nebūs, tam nav nekāda pamata. Lai par to runātu, ir jābūt zināmam finansējumam," viņš norādīja.

Pēc Endziņa teiktā, izrāvienu varētu nodrošināt „neprognozējamas veiksmes uzņēmējiem eksporta tirgos", taču prognozes ir skumīgas, jo Eiropā, kas ir Latvijas galvenais noieta tirgus, vērojama recesija.

„Labākā lieta budžetā ir neapliekamā minimuma palielināšana un sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes samazināšana. Darba devējam tas nozīmē uzlabojumu par 0,5%," pavēstīja Endziņš, atzīstot, ka sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes samazināšana gan nozīmē mazākas pensijas nākotnē.

„Ekonomikas izrāvienam vienkārši nav pamata," atkārtoja LTRK vadītājs.

Arī Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone piekrita, ka budžets tikai formāli atbilst Nacionālajam attīstības plānam, bet pēc būtības nē, jo ir maz likumprojektu, kas vērsti uz attīstību.

„No vienas puses, darbaspēka nodokļu samazinājums ir būtisks solis uz priekšu, jo šie nodokļi bremzē ekonomikas izrāvienu kā tādu. Tajā pašā laikā, ja uzņēmējam nebūs iespēja pelnīt un attīstīt konkurētspēju, ieguvumi nebūs tik jūtami," teica Meņģelsone.

Pēc viņas domām, budžetā ir jūtama milzīga steiga, tādēļ ir varbūtība, ka būs kļūdas un nekvalitatīvi lēmumi, līdz ar to paredzami grozījumi.

LBAS: ieguvums no nākamā gada budžeta darbinieku maciņos būs minimāls

Ieguvums no nākamā gada budžeta ģimeņu maciņos būs jūtams minimāli, Latvijas Televīzijas raidījumā atzina Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētāja vietniece Līvija Marcinkēviča.

„Runājot par budžetu un tieši par darba samaksas pusi, un to, ko katrs redzēs un sajutīs maciņā, mums ir pretrunīgas izjūtas. Protams, ir labi, ka kaut ko palielina, beidzot nesamazina. Reāli – vai tas būtu darbinieks Rīgā vai tālāk no Rīgas – to sajūt minimāli. Ieguvums darbaspēkam ir ļoti minimāls," apliecināja Marcinkēviča.

LBAS ekspertu aprēķini liecina, ka ieguvums būs vidēji no 15 līdz 25 latiem,

„Nav garantijas, ka šī vērtība uzkrāsies, jo tie [15-25 lati] devalvēsies pēc jaunā gada, kad neapšaubāmi būs sadārdzinājums – vai tā būtu eiro ieviešana, izmaiņas tarifos vai citi sadārdzinājumi," norādīja LBAS pārstāve.
Lai gan paredzētās izmaiņas nav sliktas, „ šiem soļiem ir jābūt straujākiem un ātrākiem, lai ģimenes sajustu".

Meņģelsone: nākamā gada budžets ir priekšvēlēšanu budžets

Nākamā gada budžets ir izteikti politisks un izveidots, ņemot vērā nākamgad gaidāmās Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanas, Latvijas Televīzijas raidījumā „Sastrēgumstunda" uzsvēra Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

„Šis budžets ir izcili politisks budžets, nākamā gada vēlēšanu, priekšvēlēšanu budžets, un ne tikai nacionālā parlamenta vēlēšanu budžets, bet arī Eiropas Parlamenta vēlēšanu budžets," norādīja Meņģelsone.

„Var piekrist, ka tas ir ielāpu lāpīšanas budžets, jo katrai partijai ir savs karogs. Kā varam skatīties uz konkrētu, visai sabiedrībai saprotamu prioritāšu sarakstu, ja katra partija ir izvēlējusies savu – vienai nevienlīdzība, otrai demogrāfija, trešai krievu apkarošana. Tas vairs nav loģisks, secīgs plāns," kritizēja LDDK pārstāve.

Meņģelsone aicināja „pārdzīvot« šo budžetu, saprotot, ka tas ir vērsts uz priekšvēlēšanu retoriku. „Tur ir maz veselā saprāta,» viņa piebilda.