Graube: Aizsardzības budžets nākamgad paliks nemainīgs

Lai gan nākamgad valsts budžetā paredzēti papildus līdzekļi aizsardzības jomai, taču kopumā tās budžets absolūtajos skaitļos paliks nemainīgs, jo vairs nebūs jāveic virkne līdzšinējo maksājumu. Tā intervijā Latvijas Televīzijai skaidroja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube.


Kopumā aizsardzības budžets 2014.gadā būs 225 miljoni eiro.

Nākamā gada budžets ļaus novirzīt līdzekļus gan NBS galvenajām prioritātēm, gan kiberaizsradzībai, stratēģiskās komunikācijas centram un jaunsardzei, ko Graube vērtēja atzinīgi.

NBS komandieris norādīja, ka pašlaik darbs aizsardzības nozarē notiek metodiski pēc attīstības plāna, kurā iekļauti trīs galvenei uzdevumi: pašaizsardzība, dalība starptautiskajās operācijās un nemilitāri uzdevumi sabiedrībās, piemēram, meklēšana uz jūras, sprādzienbīstamu priekšmetu neitralizācija.

Attīstības plānā ir paredzēts pakāpenisks aizsardzības budžeta pieaugums, lai līdz 2020.gadam varētu sasniegt 2% no IKP. „Mēs skaidri zinām, ko un kā mēs gribam sasniegt," norādīja NBS komandieris, uzsverot attīstības plāna nozīmi.