Endziņš: Latvijā ir pārāk bieža nodokļu mainība

Likums par nodokļiem un nodevām Latvijā tiek grozīts vidēji sešas reizes gadā, līdz ar to uzņēmumiem ir pārāk sarežģīti izsekot līdzi grozījumiem, intervijā Latvijas Televīzijai norādīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) priekšsēdētājs Jānis Endziņš.
„Mums plānošanas sistēma valstī ir diezgan katastrofālā stāvoklī,« sacīja Endziņš. Grozījumi nodokļu likumos ir „elementārs plānošanas» jautājums. Viņš norādīja uz Igauniju, kur pirms vairākiem gadiem pieņemts lēmums, ka valdībai būs likumdošanas plāns, ko gada laikā iecerēts grozīt likumos.

Turklāt pārāk biežas izmaiņas prasa ļoti daudz resursu, jo ministrijas un citas iesaistītās puses nesaskaņoti strādā pie dažādiem likumprojektiem. „Ierēdņi vienkārši tērē bezjēdzīgi daudz laika," atzīmēja LTRK vadītājs.

Endziņš norādīja, ka nodokļu mainība, kā arī enerģētikas cenas var radīt situāciju, ka arī turpmāk no Latvijas aiziet lieli uzņēmumi. „Aldaris« ražotnes pārcelšana ārpus Latvijas esot „nopietns signāls».

„Mēs sakām, ka uzņēmējdarbības vide kļūst labāka, bet liels uzņēmums pārceļ ražotni uz ārzemēm, tad kaut kas nav kārtībā," uzsvēra Endziņš.

Jau ziņots, ka par lēmumu aiziet no Latvijas „Aldaris« pavēstīja pirms vairākām nedēļām. Līdz ar šo soli darbu zaudē daži simti „Aldara» strādnieku, kam uzņēmums sola izmaksāt dāsnas kompensācijas. Tuvākā pusgada laikā uzņēms plāno atlaist 59 darbiniekus