Latvijas regbijam 60

Regbijs Latvijā tieši šodien 12. maijā svin savu 60 gadu jubileju. Par pirmsākumiem un lielāko panākumu stāsta matīss Timofejevs.

Jaunā Teika – tur kur atrodas šis dzīvojamo māju un biroju kvartāls ilgus gadus atradās VEF stadions.

Intervija - Andris Ozols, pirmais Latvijas Regbija federācijas prezidents

VIDEO: Filma «Džentlmeņu kods»

Šajos kadros redzam pirmoregbija treniņu Latvijā, VEF stadionā pulcējušies drosminieki, kuri pirmo reizi gribēja pamēģināt regbiju. Viņu vidū arī Andris Ozols. Pēc spēlētāja karjeras biegām viņš bija treneris, bet 90. gadu sākumā kļuva par pirmo Latvijas regbija federācijas prezidentu.

Intervija - Andris Ozols, pirmais Latvijas Regbija federācijas prezidents

Lielākais Latvijas regbija panākumsbija iekļūšana 1993.g. PK izcīņas finālturnīrā regbijā septiņi. To Latvija paveica 92. g septembrī, kad Maskavā kvalifikācijas turnīrā pārspēja Gruziju un Krieviju. Spēlē prēt krieviem pašā mača izskaņā izšķirošo piezemējumu veica Armands Višņevskis.

Intervija - Armands Višņevskis, Latvijas valstsvienības regbists

Finālturnīrā Skotijā Latvija zaudēja visas piecas spēles, bet četrās no tām guva punktus arī pret varenajām Velsas un Dienvidāfrikas republikas komandām.

Gan Andris, gan Armands uzsver, ka regbijs Latvijā ir amatieru sports un pastāv pateicoties entuziastiem. Kamēr tādi Latvijas regbijā būs, tas turpinās pastāvēt.